Miód z Żurawiną
Miód z Żurawiną to połączenie kremowanego i bardzo słodkiego miodu z pełną witamin żurawiną. Ten mix to prawdziwa bomba witaminowa, którą możemy wykorzystać na kanapkach, w deserach lub po prostu łyżeczką ze słoika. Słodkim smakiem miodu z żurawiną w postaci miodowego kremu, zachwycą się zarówno dzieci jak i dorośli. Składa się w 96% z miodu oraz z 4% z liofilizowanej żurawiny.
Właściwości miodu z żurawiną:
- wszystkie zalety miodu połączone z właściwościami liofilizowanej żurawiny
- żurawina poddana liofilizacji zachowała wszystkie swoje właściwości - jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa
- Żurawina ma liczne właściwości lecznicze w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki
- miód z dodatkiem żurawiny idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, jako składnik deserów, owsianek, smoothie, koktajli, polew do lodów oraz jedzony samodzielnie
Liofilizacja – co to takiego?
Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C. Produkt poddany procesowi liofilizacji nazywany jest liofilizatem.
Zalety liofilizacji
Dlaczego ta metoda jest tak unikalna? Przede wszystkim dzięki wykorzystaniu liofilizacji zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze. Liofilizowane warzywa i owoce zachowują makroskładniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne.