Miód wrzosowy Pasieka Strzeczona 400g na prostatę
Słodkość do kawy...
Miody z Pasieki Strzeczona o niepowtarzalnym smaku! Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Piotra Stroińskiego z Pojezierza Krajeńskiego (Pomorskie) posiada tradycję, doświadczenie i technikę gwarantujące wysoką jakość finalnego produktu. Miód wrzosowy – królewski specjał!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 słoiczka miodu wrzosowego z Pasieki Strzeczona (Pojezierze Krajeńskie) o wadze 400g.
UWAGA: kolor zawartości w konfekcji na zdjęciu jest tylko poglądowy (ponieważ miód krystalizuje i zmienia swą barwę, a sama fotografia, w dodatku prezentowana elektronicznie, nie oddaje w pełni rzeczywistego wyglądu produktu).
W zależności od partii, miód może różnić się smakiem i kolorem.
W zależności od daty rozlewu miodu do słoików produkt będzie miał postać płynną lub skrystalizowaną.
Termin przydatności: przyjmuje się 2 lata; zaleca się spożyć całą zawartość do końca 2023 roku.
Słoik przechowywać z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Produkt w 100% naturalny – ulega krystalizacji (potocznie "scukrza się", choć pszczelarze nie lubią tego, ponoć niefachowego, określenia). Proces ten można spowolnić poprzez przechowywanie miodu w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ w temperaturze pokojowej po jakimś czasie zazwyczaj rozdziela się na dwie warstwy: górną płynną i dolną skrystalizowaną. Nie ma to jednak żadnego wpływu na jego właściwości. Płynną postać można zawsze uzyskać wkładając słoik z zawartością do ciepłej wody (żeby delikatnie podgrzać, pamiętając, że traci on swoje cenne właściwości powyżej temperatury 40°C).
Wartości odżywcze (100g produktu): energetyczna 340 kcal (1420 kJ); węglowodany nie mniej niż 70g; białko 0,3g; tłuszcze 0g.
Charakterystyka:
Miód wrzosowy króluje pośród przetworzonych przez pszczoły nektarów odmianowych. Rzadki i bardzo ceniony gatunek miodu. Jest bardzo trudny i czasochłonny w pozyskaniu. Nieczęsto spotykany ze względu na ograniczony dostęp do pożytków. Niewielka ilość wrzosowisk w Polsce sprawia, że tylko niektóre pasieki mają go na stanie. Kwiatostany wrzosu dają nektar owadom w okresie od lipca do października.
Wyróżnia się specyficznym smakiem i kolorem oraz aromatem zapadającym w pamięć. Jest nieco gorzki, ma lekki posmak ziołowy, oba wyróżniki cierpkości do zaakceptowania jako kontrasty pozytywne do wyczuwalnej słodkości, w końcowym efekcie dające przetwór przyjemny dzięki łagodnym nutom zapachowym wykorzystanego kwiatostanu.
Jego wygląd i konsystencja jest bardzo charakterystyczna, ponieważ pszczoły zbierają nektar na miód w postaci galaretki, o budyniowej strukturze. Jest to skutek dużej reprezentacji pektyn i substancji koloidowych w jego składzie. Zgęstniała papka robi się w nim stosunkowo szybko.
Miód wrzosowy zmienia kolor: od bursztynowego, przez odcienie czerwieni, do pomarańczowego w formie skrystalizowanej. Najpierw ma barwę jasnobrunatną, niekiedy z ciemniejszym rubinowym odcieniem. Po zgęstnieniu przybiera kolor pomarańczowy, ale, gdy czasem przejdzie w konsystencję drobnoziarnistą, bywa też ciemnobrunatny.
Właściwości prozdrowotne; zastosowanie lecznicze.
Miód wrzosowy ma ogromną ilość doskonale przyswajalnego żelaza. Posiada bardzo silne działanie bakteriobójcze – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.
Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej oraz schorzeń dziąseł. Stosowany także w chorobach dróg moczowych i prostaty u mężczyzn po 40 roku życia, przy kamicy nerkowej, biegunkach, stanach zapalnych żołądka i jelit oraz bólach reumatycznych. Sprawdza się jako lek w niedomogach wzroku.
UWAGA: nie powinno się podawać miodu maluchom do 12. miesiąca życia.
Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne o nazwie „Miód Strzeczona” prowadzone jest przez Piotra Stroińskiego, który mając do dyspozycji ok. 350 rodzin owadzich w ulach oferuje szeroką gamę rodzajów i smaków produktów nektarowych. Miód naturalny ze wsi Strzeczona spod Dęborza w Województwie Pomorskim zdobywany jest przez pszczoły z terenów oddalonych od przemysłu, w okolicach ekologicznie nieskażonych Pojezierza Krajeńskiego. Pasieka wędrowna, dzięki przenośnym lekkim ulom, umożliwia pozyskiwanie niezwykłych odmian z miejscowych kwiatostanów i innych pożytków lokalnych, a korzystając, dzięki wsparciu funduszy unijnych, z nowoczesnego sprzętu pszczelarskiego , zapewniającego bezpieczne i wydajne pozyskiwanie surowca z ulów, utrzymuje wysoką jakość wyrobów na każdym etapie procesu przetwórczego.
W sprzedaży Piotr Stroiński ze Strzeczony oferuje następujące gatunki miodów: akacjowy, gryczany, faceliowy, lipowy, wielokwiatowy (także w wersji "kremowany", dla dzieci, oraz z dodatkami (innosmakowe) – z miętą, żurawiną i czarną porzeczką), rzepakowy, lipowy, nawłociowy, leśny nektarowo-spadziowy mieszany (oraz osobne sorty "iglasty" i "z dzikich malin"), wrzosowy, a ponadto produkty pasieczne – ekstrakty i maści propolisowe, pierzgi pszczele i pyłek kwiatowy, a także wosk i podgrzewacze do herbaty nim wypełnione jako świeczki.
Pozwolenie na sprzedaż produktów pszczelich nr 22035613.