Nasze miody powstają w pasiece stacjonarnej i wędrownej wykorzystując bogate w pożytki pszczele tereny Warmii i Mazur.
MIÓD WROSOWY 900 g
Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.
Miód pszczeli wrzosowy
Zapach ma silny, podobny do kwiatów wrzosu. W smaku jest mało słodki, lekko gorzkawy i ostry. Krystalizuje przeważnie dość szybko, przybierając konsystencję galaretowatą i drobnoziarnistą. Może mieć barwę od czerwonobrunatnej do żółtopomarańczowej lub brunatnej.
WŁAŚCIWOŚCI
Polecany jest on w czasie przeziębienia, gdyż zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. Miód wrzosowy działa moczopędnie i bakteriobójczo, dlatego polecany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych. Dodatkowo łagodzi on schorzenia reumatyczne, a także ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Wywiera korzystny wpływ na organizm przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Ze względu na jego właściwości antyseptyczne, po miód wrzosowy warto sięgać w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Ponadto stosuje się go w leczeniu zapalenia gardła. Sprawdza się też jako lek w chorobach oczu i serca. Dzięki inhubinie w nim zawartej, miód wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie. Miód ten jest również doskonałym środkiem pomagającym zwalczyć przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych. Dzięki niemałej zawartości proliny może on wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Ze względu na swoje upiększające i wygładzające właściwości znalazł również zastosowanie w kosmetyce jako dodatek do kremów. Miód wrzosowy jest szczególnie polecany mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.
Uwaga:
W zależności od daty rozlewu miodu do słoików, miód może być w postaci płynnej lub skrystalizowanej.
- Miód jest naturalnym produktem i rożne partie mogą się różnic barwą.
- Krystalizacja miodu nie jest wadą produktu - jest to proces naturalny zależy od tego kiedy miód był rozlewany.
Przechowywanie:
Przechowywać Przechowywać szczelnie zamknięte opakowanie. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, rozgrzewać w wodzie do 40°C.