Miód wielokwiatowy
Masa: 0,4 kg
Ten najwyższej jakości miód wielokwiatowy, zbierany z wielu rodzajów roślin, każdy słoik dostarcza unikalnej mieszanki smaków, aromatów i konsystencji. Pozyskiwany jest w okresie wiosennym i wczesnoletnim, kiedy większość roślin jest w pełnym rozkwicie, co zapewnia, że zebrany nektar jest najwyższej jakości.
Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania, oraz rodzaju roślin.
I tak w produktach wiosennych i wczesnoletnich można znaleźć dużą zawartość węglowodanów, głównie cukrów — fruktozy i glukozy. Nie brakuje w nich także kwasów organicznych, szczególnie cytrynowego oraz jabłkowego.
Dodatkowo w miodach wielokwiatowych można znaleźć niewielkie domieszki wosku oraz pyłku pszczelego, a nawet spadź z drzew iglastych, co wzbogaca walory smakowe i zapachowe produktu. Oczywiście nie brakuje tutaj też witamin i śladowych ilości mikroelementów, w tym przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu.
Niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty. Dawka tego pysznego specyfiku na pewno umili chwile odprężenia i będzie pysznym dodatkiem do diety.
Korzystne działanie miodu uzyskujemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące (powyżej 60ºC), ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.