Sprzedam miód z własnej pasieki, wielokwiatowy z naturalnych pożytków wczesnowiosennych, kwietniowych 2024 roku. Nektar zbierany z okolicznych łąk i starodrzewia, klonów polnych, wierzb, śliwy tarniny, kwiatów podbiału i mniszka lekarskiego. Smak łagodny, jednakże jak każdy dobry prawdziwy miód sprawia dobroczynne łaskotanie w gardle. Kolor bursztynowy po zbiorze i kremowo-żółty (mniszkowy) w drugiej połowie czerwca. Zdjęcia oferowanego miodu po miodobraniu i aktualne w porównaniu do miodu rzepakowego.
Wszystkie moje miody pozyskiwane są w sposób naturalny, bez ingerencji w ich skład i właściwości - co jest gwarancją zachowania leczniczych właściwości i oryginalnego smaku. Miód odsklepiam i odwirowuję ręcznie, przecedzam dwukrotnie, klaruję w odstojniku i w stanie płynnym rozlewam do szklanych słoików (tłoczenie na zimno). Miodu nigdy nie rozgrzewam. Za niedopuszczalne uważam odsklepianie ramek przez parowanie, używanie grzałek do tłoczenia skrystalizowanego miodu czy "poprawiania" stanu w procesie kremowania. Temperatura niszczy wszystko co najcenniejsze w miodzie - właściwości antybiotyczne (inhibinę), enzymy i witaminy.
Miody wielokwiatowe dzielimy na wiosenne oraz letnie. Ten pierwszy, jak oferowany na aukcji, przy zbiorze ma kolor żółty lub jasnego bursztynu, ten z lata to wybarwienie ciemniejsze. Związane jest to z nektarem, który pojawia się w danej porze roku. Ze względu na różnorodność pożytków oblatywanych przez pszczoły bywa nazywany "miodem tysiąca kwiatów", jak też "strażnikiem" naszej odporności, znakomitym naturalnym lekiem w walce z przeziębieniem czy grypą.
Miód wielokwiatowy zawiera znaczne ilości dobrych cukrów prostych, fruktozy i glukozy. Znajdziemy w nim też witaminę A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz składniki mineralne jak żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń.
Zalecany jest sportowcom, rekonwalescentom i osobom skarżącym się na chroniczne zmęczenie. Zawarta w miodzie łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Miód ten dobrze wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Posiada działanie bakteriobójcze i jest doskonałym naturalnym antyalergenem. Ze względu na swoje dobroczynne walory warty jest włączenia do codziennej diety, zarówno dzieci jak i dorosłych.
Pochodzenie miodu to pasieka własna - Różanka, z zarejestrowaną sprzedażą pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii, numer pozwolenia RHD10023526. Miody odbieram zawsze dojrzałe korzystając z refraktometru mierzącego zawartość wody, wskazania tegoroczne dla tego miodu to 16%, co jest bardzo dobrą wartością (norma krajowa 20%).
Pszczoły prowadzę w drewnianych ulach korpusowych, co uważam za zgodne z pszczelarstwem naturalnym, tradycyjnym i proekologicznym. Miód odbieram tylko z nadstawek (półkorpusów), które pojawiają się w ulach tylko na czas noszenia przez pszczoły nektaru. Pozwala mi to całkowicie wykluczyć zawartość w miodzie cukru podawanego jesienią do podkarmiania i pozostałości środków przeciwko warrozie pszczół, które tylko okresie bezmiodnym podaję do korpusu gniazdowego.Nie ma pasiek wolnych od pasożyta Varroa destructor, dlatego warto zwrócić uwagę aby miód, który nabywamy był wolny od leku amitrazy i jego pochodnych, a co nie zawsze na polskim rynku jest takie oczywiste.
Pasieka nie jest zbyt liczna, dzięki temu mogę zadbać o ekologiczne prowadzenie pszczół i przygotowanie miodu jak najbardziej zdrowego. Przede wszystkim na potrzeby rodzinne, a sprzedaję pojawiające się nadwyżki z miodobrań.
Lokalizacja pasieki we własnym ogrodzie, co jest widoczne na zdjęciach. Wiosną część uli wędruje na łąki, latem do lasu. Wszystkie moje miody są z terenu powiatu łowickiego.
Cena za słoik 0.9 l, masa netto miodu 1.25 kg.
Dla stałych klientów, którzy razem w kilku zakupach lub jednorazowo nabędą 12 moich miodów - miód rzepakowy gratis. Wysyłka z zamówieniem.
Gwarantuję solidność pakowania (karton, przekładki, folia bąbelkowa). Zapraszam.