Sprzedam miód wielokwiatowy z pożytków wczesnowiosennych - drzew porastających okoliczne łąki, starodrzewia i sady. Nektar zbierany jest z kwiatów drzew owocowych, klonów polnych, wierzb, olch, leszczyn, śliwy tarniny i pierwszych łąkowych kwiatów, podbiału i mniszka. Jest to najwcześniejsze miodobranie w mojej pasiece, z pierwszych dni maja. Miód jest w stanie skrystalizowanym, co bardzo dobrze świadczy o jego naturalnych właściwościach. Oryginalnie w kolorze bursztynu, obecnie-szarokremowy. Zdjęcia majowe i aktualne miodu oferowanego na aukcji.
Miody wielokwiatowe dzielimy na wiosenne oraz letnie. Ten pierwszy, jak oferowany na aukcji, przy zbiorze ma kolor słomkowy, żółty lub bursztynowy. Ze względu na różnorodność pożytków oblatywanych przez pszczoły bywa często nazywany "miodem tysiąca kwiatów".
Miód wczesnowiosenny zawiera znaczne ilości dobrych cukrów prostych, fruktozy i glukozy. Znajdziemy w nim też witaminę A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz składniki mineralne jak żelazo, magnez, fosfor, potas, molibden, wapń.
Miód wielokwiatowy zalecany jest sportowcom, rekonwalescentom i osoby skarżącym się na chroniczne zmęczenie. Zawarta w miodzie łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Miód ten dobrze wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Posiada działanie bakteriobójcze i jest doskonałym naturalnym antyalergenem.
Ze względu na swoje dobroczynne walory miód wczesnowiosenny wielokwiatowy warty jest włączenia do codziennej diety, zarówno dzieci jak i dorosłych.
Pochodzenie miodu to pasieka własna - Różanka, z zarejestrowaną sprzedażą pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii, numer pozwolenia RHD10023526. Miody odbieram zawsze dojrzałe korzystając z refraktometru mierzącego zawartość wody, wskazania tegoroczne dla tego miodu to 16%, co jest bardzo dobrą wartością (norma krajowa 20%).
Miód odsklepiam i odwirowuję ręcznie, przecedzam dwukrotnie poprzez podwójne sita, po 48 godzinach w odstojniku w stanie płynnym rozlewam do szklanych słoików (tłoczenie na zimno). Miodu nigdy nie przechowuję w plastikowych pojemnikach i nigdy nie rozgrzewam. Tak przygotowany miód nie zmienia swoich naturalnych właściwości i oryginalnego smaku.
Pszczoły prowadzę w drewnianych ulach korpusowych, co uważam za zgodne z pszczelarstwem naturalnym, tradycyjnym i proekologicznym. Miód odbieram tylko z nadstawek (półkorpusów), które pojawiają się w ulach tylko na czas noszenia przez pszczoły nektaru. Pozwala mi to całkowicie wykluczyć zawartość w miodzie cukru podawanego jesienią do podkarmiania i pozostałości środków przeciwko warrozie pszczół, które tylko okresie bezmiodnym podaję do korpusu gniazdowego.Nie ma pasiek wolnych od pasożyta Varroa destructor, dlatego warto zwrócić uwagę aby miód, który nabywamy był wolny od leku amitrazy i jego pochodnych, a co nie zawsze na polskim rynku jest takie oczywiste.
Pasieka nie jest zbyt liczna, dzięki temu mogę zadbać o ekologiczne prowadzenie pszczół i przygotowanie miodu jak najbardziej zdrowego, na potrzeby rodzinne. Sprzedaję pojawiające się nadwyżki z miodobrań.
Charakter pasieki stacjonarny, lokalizacja we własnym ogrodzie, co widać na zdjęciach. Wszystkie pożytki pszczele znajdują się w sąsiedztwie. Widzę dokładnie jakie są oblatywane przez pszczoły i jaki nektar w danym czasie jest znoszony do ula.
Cena za słoik 0.9 l, masa netto miodu 1.25 kg.
Gwarantuję solidność pakowania (karton, przekładki, folia bąbelkowa). Zapraszam.
Dla stałych klientów, którzy razem w kilku zakupach lub jednorazowo nabędą 15 moich miodów - miód rzepakowy gratis. Wysyłka z zamówieniem.