Miód wielokwiatowy właściwości
To produkt zbierany z różnych kwiatów, których liczba może dochodzić nawet do 150. Kolor miodu jest żółty lub ciemnożółty, smak i zapach zależy od składników. Miód wielokwiatowy charakteryzuje się jasnymi odcieniami: złotym, żółtym, “słabo zaparzoną herbatą”. Rzadziej spotykany jest jasny bursztyn. Ale w każdym przypadku powinien być jednolity i półprzezroczysty. Smak charakteryzuje się cierpkością i długim posmakiem. Aromat trwały, z wyraźną cierpkością, odcieniami pikantnych ziół.
Dobrą cechą świadczącą o jakości miodu jest jego konsystencja. Jeśli kapie z łyżki, to na pewno zawiera niedopuszczalny procent płynu. Nie dzieje się tak w przypadku produktu naturalnego. Podczas przechowywania w miodzie znajduje się jeszcze mniej wody, a na wiosnę robi się on produktem skrystalizowanym.
Co ciekawe – to produkt niskokaloryczny i polecany w postaci słodkiej przekąski lub dodatek do posiłków i napojów dla osób dbających o sylwetkę. Zawiera około 300 kcal na 100 g. Dla porównania, gatunki jednokwiatowe (z wyjątkiem niektórych odmian niskokalorycznych, jak np. lipa akacjowa) mają do 400 kcal. Świetnie sprawdza się również w przypadku chorób alergicznych układu oddechowego. Przy regularnym stosowaniu wzmacnia układ odpornościowy.
Miód nektarowy
łatwo przyswaja się przez organizm, napełnia go energią, pomaga zwalczać choroby układu krążenia, nerwowego, pokarmowego, wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, antybakteryjne, poprawia wydzielanie żółci. To naturalny antybiotyk, który tonizuje i wzmacnia organizm.