Miód wielokwiatowy zawiera:
- glukozę,
- fruktozę,
- flawonoidy,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę A,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- mangan,
Miód wielokwiatowy to zdecydowanie bardzo dobre źródło energii (100 gram to ok. 300 kalorii), a spożywanie go jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego właściwości, podgrzewając go do temperatury 40-42 stopni.
Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, hamujący rozwój niepożądanych bakterii. Jego słodki smak, wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, bogaty w cenne składniki.
Co ciekawe jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska lub dodatek do potraw oraz napojów osobom dbającym o linię.
Świetnie sprawdza się również w chorobach alergicznych dróg oddechowych jak astma oskrzelowa, atopowa (alergenna), lub katar sienny.
Spożywany regularnie wzmacnia odporność.