Miód dostępny na naszych aukcjach pochodzi z pasieki z długimi tradycjami, z terenów ekologicznie czystych.
Pasieka „Barć” w Kamiannej znajduje się na wysokości około 650 m n.p.m. w górach i pośrodku lasów głównie iglastych (jodła). Ulokowana jest między takimi miastami jak Krynica - Nowy Sącz - Grybów.
Jej działalność rozpoczęła się w 1960 roku z inicjatywy księdza dra Henryka Ostacha. W tej chwili prowadzi pozyskiwanie miodu i innych produktów z własnych pasiek, oraz ich przetwórstwo (z atestem).
W czasie pontyfikatu papieża Jana Pawła II miody wytwarzane przez pasiekę „Barć”, a przede wszystkim miód spadziowy wysoko ceniony przez Papieża Polaka co roku trafiały do Watykanu. Stałymi odbiorcami są również uzdrowiska.
Miód, który oferujemy nie ma nic wspólnego z miodami z produkcji przemysłowych dostępnymi na półkach naszych sklepów. Znane jest jego pochodzenie i jakość.
Zapraszamy do spróbowania.
Miód wielokwiatowy
powstaje z nektaru kwiatów wielu roślin. Można by rzec "bukiet kwiatów" danego terenu. Polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe, a główną dolegliwością których jest katar sienny.
Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tych miodach sprawia, że nie uczula, a działa on jak szczepionka.
Zaleca się, aby go używać przed wystąpieniem dolegliwości i brać ten miód z okolicy w której się mieszka. Miód ten może mieć kolor od jasnokremowego do herbacianego. Na jego walory odżywcze ma wpływ skład roślin, z których pszczoły zebrały nektar.
Można rozróżnić dwa rodzaje wielokwiatów:
- Pierwszy to ten, który pszczoły wytworzyły w ulu z różnych roślin i taki oferujemy na aukcji
- Drugi który powstał z mieszaniny różnych miodów w przemysłowych rozlewniach miodów.
KRYSTALIZACJA MIODU
Każdy dobry jakościowo miód wcześniej czy później krystalizuje. Często błędnie proces ten nazywany jest scukrzaniem. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencję.
Można go ponownie upłynnić podgrzewając w łaźni wolnej do maksymalnie 40 stopni C. Nie zapobiegnie to jednak ponownej, choć wolniejszej krystalizacji. Miód skrystalizowany może zmienić barwę (zjaśnieć), mogą pojawić się w nim smugi – to wszystko zjawiska naturalne nie mające wpływu na jego jakość
Opakowanie: litrowy słoik zaopatrzony w banderolę