Nazwa produktu :
Miód wielokwiatowy, pszczeli, nektarowy.
Opis :
Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i rosnących na łąkach czy w lasach.
Ma barwę jasnokremową, czasem herbacianą i łagodny smak. Dość szybko krystalizuje, zmieniając barwę na jasnoszarą lub jasnobrązową. Charakteryzuje się dość silnym zapachem, przypominającym zapach wosku, a jego smak zależy od mieszanki nektarów przyniesionych do ula. Wiosenny miód wielokwiatowy powstaje z całego bukietu wiosennego kwiecia. W zależności od miejsca, w którym zebrały go pszczoły, powonienie i podniebienie smakosza może wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny lub kwiatu rzepaku.
Miód wielokwiatowy zawiera dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zaleca się go alergikom, uczulonym na pyłki kwiatowe oraz osobom cierpiącym na katar sienny. Miód ten nie uczula.
Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Polecany jest szczególnie w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.
Wartość energetyczna: 1343 kJ
Wartość energetyczna: 319 kcal
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 79,5 g
Białko: 0,3 g