Zapraszamy do kupna naturalnego miodu wielokwiatowego wysokiej jakości, z mojego rodzinnego gospodarstwa rolnego na lubelszczyźnie.
Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów, która jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych produktów pszczelich. Różnią się smakiem, barwą i walorami zdrowotnymi. Właściwości te są uzależnione od gatunków kwiatów, krzewów i drzew wybieranych przez pszczoły, miejsc występowania pasiek oraz terminów zbioru. Można wymienić miody wielokwiatowe wiosenne charakteryzujące się jasnymi barwami i delikatnym smakiem, miody letnie (zawierające nektar lipy) i późniejsze (z gryką lub słonecznikiem). Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.
Najliczniejszą grupą związków znajdujących się w miodzie wielokwiatowym są węglowodany (zwłaszcza glukoza i fruktoza). Pod względem składu chemicznego są bardzo różnorodne. W dużej ilości występują także kwasy organiczne, takie jak glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód z kwiatów wiosennych. Natomiast miody z pełni lata oraz jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
W zależności od daty rozlewu miodu do słoików, miód wysyłamy w postaci płynnej lub skrystalizowanej.