Słodkość do kawy...
Miody Dworskie o niepowtarzalnym smaku! Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne z Podkarpacia posiada tradycję, doświadczenie i technikę gwarantujące wysoką jakość finalnego produktu. Miód wielokwiatowy – najpopularniejszy smakowo-aromatyczny bukiet!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 słoiczka miodu wielokwiatowego majowego z bieszczdzkich połonin o wadze 380g.
UWAGA: kolor zawartości w konfekcji na zdjęciu jest tylko poglądowy (ponieważ miód krystalizuje i zmienia swą barwę, a sama fotografia, w dodatku prezentowana elektronicznie, nie oddaje w pełni rzeczywistego wyglądu produktu).
Termin przydatności: przyjmuje się 2 lata; zaleca się spożyć całą zawartość do początku 2023 roku.
Słoik przechowywać z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Produkt w 100% naturalny (pozyskiwany majową wiosną z bieszczadzkich łąk) – ulega krystalizacji (potocznie "scukrza się", choć pszczelarze nie lubią tego, ponoć niefachowego, określenia). Proces ten można spowolnić poprzez przechowywanie miodu w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ w temperaturze pokojowej po jakimś czasie zazwyczaj rozdziela się na dwie warstwy: górną płynną i dolną skrystalizowaną. Nie ma to jednak żadnego wpływu na jego właściwości. Płynną postać można zawsze uzyskać wkładając słoik z zawartością do ciepłej wody (żeby delikatnie podgrzać, pamiętając, że traci on swoje cenne właściwości powyżej temperatury 40°C).
Wartości odżywcze (100g produktu): energetyczna 340 kcal (1420 kJ); węglowodany nie mniej niż 70g; białko 0,3g; tłuszcze 0g.
Charakterystyka:
Miód "tysiąca kwiatów", zwłaszcza majowy, to naturalny dopalacz energetyczny, czerpiący i przekazujący człowiekowi siłę z pobudzonej do życia przyrody. Król spośród wszystkich rodzajów produktów pozyskiwanych z pasiek.
Smak: urzekająco świeży i delikatny, przetworzony z nektaru unikatowego kwiatostanu bieszczadzkich łąk, nie skażonych pestycydami. Bardzo słodki.
Zapach: miły, naturalnie skomponowany przez pszczoły w kwiatowy bukiet.
Kolor i postać: jasnobursztynowy, szybko krystalizuje się do konsystencji kremowo-płynnej o barwie słomkowej.
Wieloaspektowo wykorzystywany przez gospodynie w kuchni jako smakowo-zapachowy dodatek do wielu potraw i wypieków. Pyszny z jogurtem. Wydajny do smarowania pieczywa. Świetnie sprawdza się do słodzenia kawy i herbaty.
Właściwości prozdrowotne:
Doskonały dla alergików, bo składa się z różnorodnych pyłków, przetworzonych przez pszczoły i podawanych w miodzie jak szczepionka na kwiatowe uczulenia.
Działa na dolegliwości sercowe, naczyniowe oraz krwionośne – wzmacia organizm i, jak się to mówi potocznie, stawia na nogi, dlatego warto go stosować przy przeziębieniu. Ze względu na zawartość cukrów prostych (głównie glukozy i fruktozy) polecany jest w stanach przemęczenia fizycznego, a także wyczerpania nerwowego czy załamania duchowego. Zaobserwowano bowiem, że miód wielokwiatowy ma zbawienny wpływ na naszą psychikę – działa antystresowo, pomaga ukoić skołatane nerwy, rozluźnić się i odprężyć. Ponadto pobudza trawienie, wykazuje działanie przeciwbiegunkowe i wpływa na zapobieganie przypadłości nadkwasoty żołądka.
UWAGA: nie powinno się podawać miodu maluchom do 12. miesiąca życia.
Receptury leczniczo-wspomagające (warto spróbować):
1/ Miód wielokwiatowy majowy doskonale się sprawdza jako zamiennik cukru i słodkości.
2/ Łyżka miodu wielokwiatowego z bieszczadzkich połonin o poranku wzmacnia odporność bardziej niż jakikolwiek sztuczny suplement diety, ponieważ zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy.
3/ Wieczorem do przegotowanej i ostudzonej (poniżej 40°C) szklanki wody dodać 1-3 łyżeczek miodu (można ze szczyptą cynamonu). Roztwór przykryć spodkiem i pozostawić na noc. Rano wymieszać i wypić na czczo ok. 20 minut przed pierwszym posiłkiem.
Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne o nazwie „Miody Dworskie” zostało założone w Trzebusce Dworzysku na Podkarpaciu w 1963 roku przez Jana Ożoga, z zawodu ogrodnika, który na bazie parunastu uli zaczął produkować miód. Później przyszła pora na jego syna, Zbigniewa, który pszczelarstwem zajął się odtąd zarobkowo. Dziś rodzinny biznes prowadzi już trzecie pokolenie, wnuk o imieniu po dziadku, także Jan. Ukończył on jedyne w Polsce Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, niedaleko Lublina. Poznawał wówczas tajniki zawodu w ramach kilkumiesięcznych praktyk, w Austrii (Klagenfurt) oraz w Niemczech (Bawaria). Potem studiował leśnictwo i został absolwentem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Miał też etap pobytu w Kanadzie, gdzie pracował w polonijnym gigancie pasiecznym liczącym 10 tysięcy uli. Zetknął się też z pszczelarstwem na Hawajach, gdzie przez kilka tygodni zwiedzał tamtejsze pasieki i zgłębiał wiedzę o sposobach produkcji i obróbki miodu na antypodach.
Przedsiębiorstwo „Miody Dworskie“ tworzy 11 pasiek, po 48 uli w każdej z nich; całość liczy około 700 pszczelich rodzin. Firma, którą wspierają pozostali członkowie rodziny, ma do zaoferowania miód spadziowo–nektarowy, w szerokiej gamie odmian. Fachowiec najwyższej klasy, Jan Ożóg junior, zapewnia, że miody jego rodziny są najwyższej jakości ze względu na niewielki udział chemizacji rolnictwa w województwie podkarpackim. Manufaktura funkcjonuje na zasadzie gospodarstwa wędrownego – od Bieszczad przez Pogórze Dynowskie aż do Roztocza Lubelskiego – lekkie, przenośne ule stawiane są wszędzie tam, gdzie pszczoły mogą mieć owocne pożytki. Miody są wyjątkowe, bo pozyskiwanie owadzich zbiorów opiera się głównie na terenach dzikich i ostojach przyrodniczych, które nie ucierpiały od nadmiernej ingerencji człowieka. Dzięki temu miody Ożogów tchną źródłową naturą i przez to są unikatowe.
Produkty z etykietą Miodów Dworskich trafiają do wybranych sklepów nie tylko w kraju, ale także w Niemczech, we Francji oraz na Wyspach Brytyjskich.
W sprzedaży Ożogowie oferują następujące gatunki miodów: wielokwiatowy majowy, rzepakowy, z terenów leśnych, lipowy, faceliowy, nawłociowy, mniszkowy, bieszczadzką spadź iglastą, akacjowy, wrzosowy, z kwiatów maliny leśnej, ponadto produkty pasieczne – pyłek kwiatowy, pierzgę i kit pszczeli, a także świece z naturalnego wosku.
Flagowe, nagradzane odmiany firmy, to Miód Wrzosowy i Miód Spadziowy Iglasty.