Miód suflet melon egzotyczny 250g Emporio Lui
Egzotyczny melon w połączeniu z sufletem miodowym pokoloruje Twój dzień nowymi jasnymi odcieniami.
Jest to niesamowity koktajl tropikalnych owoców z miodem.
Składniki: Miód kremowy 90%, melon 10%.
Miód jest nierozcieńczony, bez barwników, wzmacniaczy smaku, cukrów itp.
Tylko 2 składniki!
Konsystencja przypomina miękką kremową słodycz. To niewiarygodna przyjemność dająca poczuć luksusowy smak.
Miód można stosować w celach leczniczych oraz jako dodatek do herbaty, naleśników, gofrów, ciasta, kawy, na chleb oraz dodawać do napojów lub wody. Śmiało można miodem zastąpić szkodliwe słodycze!
Produkt przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Chronić przed działaniem promieni słonecznych.
Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Cechy produktu
Głównym składnikiem jest miód pszczeli wielokwiatowy. Krem miodowy jest wykonany specjalną technologią delikatnego mieszania. Wypracowanej przez lata produkcji w rodzinnej firmie. Naturalny miód miksuje się przez pewien okres w specjalnych blenderach z użyciem wybranych półproduktów.
W następnym etapie wlewa się go do słoików i zostaje umieszczony do schłodzenia w specjalnych komorach, gdzie nabiera unikalną konsystencję sufletu.
Półprodukty powodujące smak (owoce, orzechy) poddawane są technologii liofilizacji - metody miękkiego suszenia (nie są zamrażane). Następnie umieszczane w próżni i usuwa się z nich wilgoć. Produkt nie jest narażony na wysokie temperatury, zachowuje maksymalny smak, aromat, kolor a co najważniejsze wartości odżywcze zarówno owoców jak i samego miodu.
Bardzo wysoka jakość i niepowtarzalny smak
Idealna konsystencja kremowego sufletu
Miód – właściwości
Zagłębiając się w szczegółowe wartości odżywcze miodu, nie będzie kłamstwem nazwanie go prawdziwą apteką, bowiem miód to skarbnica związków bioaktywnych.
Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – bakteriobójcze, niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu.
- szybsze gojenie ran,
- mniejsze ryzyko powstania bliznowców,
- leczenie wrzodów żołądka,
- łagodzenie biegunek,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- powstrzymywanie miażdżycy,
- leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych,
- wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem i chorym gardłem,
- ukojenie nerwów, łatwiejsze zasypianie,
- pobudzanie pracy mózgu.
Miód - witaminy i mikroelementy
Który inny smakołyk, rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie?
Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras.
Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów.
Miód zawiera blisko 200 substancji aktywnych, takich jak:
Duże ilości mikroelementów:
- potas,
- chlor,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- molibden,
- mangan i
- kobalt
oraz witamin:
- A,
- B1,
- B2,
- B6,
- B12,
- C,
- kwas foliowy,
- pantotenowy
- biotynę
Miód - działanie na bakterie
Dodatkowo zawiera enzymy, m.in. diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glikozydowa, kwasy organiczne, takie jak: kwas cytrynowy, fenylowy, kawowy, bursztynowy, antyoksydanty w postaci flawonoidów, karotenoidów, aminokwasy, takie jak: prolina, fenyloalanina oraz śladowe ilości witamin K i E.
Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina i apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.
Miód - badania układu oddechowego i nowotworów
Udowodnione działanie przeciwbakteryjne miodu wynika z obecności w nim substancji o działaniu podobnym, do działania antybiotyków. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu oddechowego i łagodzi kaszel. W badaniu z udziałem dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych, zaobserwowano, że podawanie chorym 2,5 ml miodu (pół małej łyżeczki) przed snem zmniejsza objawy kaszlu nocnego.
Równie dużo badań poświęcono określeniu leczniczych właściwości miodu w kontekście chorób nowotworowych. Zaobserwowano, że miód wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, a także że hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.
Miód - zdrowie dla serca
Miód polecany jest pacjentom z chorobami serca i układu krążenia.Szczególnie korzyści powinny odnieść osoby:
- po przebytych zawałach,
- z chorobą niedokrwienną serca,
- miażdżycą naczyń krwionośnych,
- nadciśnieniem tętniczym.
U osób zdrowych regularne spożywanie miodu może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na miażdżycę naczyń krwionośnych, która nieleczona powoduje zawał serca. Działanie te polega na tym, że po spożyciu miodu zwiększa się stężenie metabolitów tlenku azotu we krwi, który rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa się średnica naczyń, przez co krew płynie przez żyły z większą łatwością i w konsekwencji obniżeniu ulega ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto działanie tlenku azotu przekłada się na zwiększenie dostarczenia substancji odżywczych i tlenu do komórek mięśnia sercowego.
Zarówno osoby zdrowe, jak i te z zaburzeniami lipidowymi, powinny odnieść korzyść z włączenia do diety miodu. W badaniu z udziałem 55 zdrowych osób, 38 z nich podawano codziennie przez 30 dni 70 g miodu. Zaobserwowano, że włączenie miodu do diety spowodowało obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 3 proc., poziomu „złego” cholesterolu LDL o 5,8 proc., trójglicerydów o 11 proc., a także zwiększenie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL o 3,3 proc. Z kolei u osób z nieprawidłowymi parametrami lipidowymi odnotowano obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego o 3,3 proc., cholesterolu LDL o 4,3 proc., trójglicerydów, aż o 19 procent!
Ciekawostki
100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść kilka łyżek miodu.
Miód – przechowywanie
Należy podkreślić, że prawdziwy miód pszczeli jest produktem bardzo trwałym i odpornym na przetrzymywanie. Przechowywany w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni Celsjusza, w szczelnie zamkniętym szklanym, krzemionkowym lub porcelanowym opakowaniu i suchym, wolnym od szkodników i obcych zapachów pomieszczeniu, może być bezpiecznie przetrzymywany nawet kilkanaście lat. Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.
Podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do jedzenia! Był co prawda skrystalizowany – to naturalne po TAKIM czasie – ale wystarczyło wstawić go w naczyniu do ciepłej wody, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano w grobowcach faraonów. W dzbanach przechowywano miód w Knossos na Krecie 1800 lat p.n.e.