Opis:
Miód spadziowy iglasty 670g., 0,67 kg., SŁOIK 540 ml.
Miód nektarowy spadziowy iglasty z pasieki Dzika Natura.
Powstaje najczęściej z igieł oraz gałęzi jodły, świerku lub modrzewia, sosny oraz ma bardzo ciemny kolor – od szarości, zieleni po czarny. Jest mało słodki, miewa także posmak gorzki lub kwaśny. Miód spadziowy iglasty polecany jest w dolegliwościach przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach serca czy nerwicy. Z racji tego, że jest bardzo odżywczy, działa wspomagająco w anemii oraz podczas powrotu do zdrowia po wyczerpującej chorobie. Ze względu na właściwości odtruwające stosują go osoby, które pracują w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Miód spadziowy ma o wiele więcej biopierwiastków, które występują w bardzo dobrze przyswajalnej formie. Zawiera m.in. potas, sód, wapń i fosfor i w odróżnieniu od innych odmian jako jedyny ma również srebro i cynę. Znajduje się w nim także 2 razy więcej białek, aminokwasów i enzymów. W jego składzie są ponadto witaminy z grupy B, witaminy A, C oraz K.
Miód spadziowy iglasty z jodły dodatkowo ma gwajakol, związek o działaniu przeciwbakteryjnym i wykrztuśnym.
Miód spadziowy iglasty – zastosowanie.
Warto jeść go nawet prosto ze słoika – już jedna łyżka dziennie wpłynie pozytywnie na kondycję całego organizmu. Ten przysmak nadaje się też do kawy, herbaty. Zarówno miód ze spadzi liściastej, jak i iglastej ma mniej kalorii oraz węglowodanów, dlatego może być świetną alternatywą dla białego cukru. Ponadto zmniejsza negatywne skutki picia alkoholu czy palenia tytoniu – pomaga w regulowaniu przemiany materii. Dodatkowo łagodzi napięcie nerwowe i działa uspokajająco, umożliwiając szybkie zaśnięcie.
Numer RHD: 14213507
Numer weterynaryjny: 169.