Miód słonecznikowy 400g
\nW Polsce miody są znane od wieków i cenione za rozkoszną słodycz, przyjemny kwiatowy aromat i wiele możliwości zastosowania. Stanowią produkt naturalny o licznych właściwościach sprzyjających utrzymaniu zdrowia. Miody nektarowe (tj. miód słonecznikowy), czyli powstające dzięki zapylaniu kwiatów przez pszczoły, to kwintesencja słodkiego uroku lata. Gotowy efekt pozyskiwany jest przez bartników wprost z uli. \n \nRozróżniamy wiele gatunków miodów, a miód słonecznikowy jest u nas stosunkowo rzadko spotykany. Mało znany produkt o bursztynowej barwie zdecydowanie jest warty uwagi. Intensywny złoty kolor miodu słonecznikowego jest jak słońce zaklęte w słoiczku. \n
Właściwości miodu słonecznikowego
\nJak każdy inny miód – także ten pozyskiwany z kwiatów słonecznika – składa się głównie z cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Jako źródło łatwo przyswajalnej energii jest zalecany dla seniorów, którzy miewają problemy z apetytem. Świetnie sprawdzi się też w terapii rekonwalescencyjnej oraz u osób aktywnych fizycznie i sportowców. \n \nNa co pomaga miód słonecznikowy: \n
- \n
- leczenie przeziębień i infekcji \n
- regeneracja śluzówki gardła i nosa \n
- wspieranie układu odpornościowego \n
- obniżanie ciśnienia \n
- redukcja złego cholesterolu \n
- wzmacnianie serca \n
- uszczelnianie naczyń krwionośnych \n
- wsparcie pracy wątroby i produkcji żółci \n
\n
Zastosowanie miodu słonecznikowego
\nJako środek leczniczy miód wykorzystywany był już przed wiekami. Także dziś – w dobie rozwoju farmacji – chętniej w okresie jesienno zimowym sięgamy po ten szczególny dodatek. Miód słonecznikowy, podobnie jak inne rodzaje, zawiera naturalne związki chemiczne, które wspierają układ immunologiczny organizmu. Zawarte w miodzie słonecznikowym witaminy i minerały sprawiają, że świetnie się sprawdza podczas leczenia przeziębień. \n \nMiód słonecznikowy, dzięki zawartości enzymów, flawonoidów i kwasów organicznych, wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne. To powoduje, że nasz organizm dużo lepiej radzi sobie ze zwalczaniem drobnoustrojów. Miód słonecznikowy to naturalny antybiotyk, który stosowany profilaktycznie – wzmocni odporność. \nMiód słonecznikowy – na co pomaga? \nDzięki działaniu przeciwzapalnemu miód słonecznikowy znajduje zastosowanie podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi podrażnienia gardła i zatok. Zawarte w miodzie słonecznikowym witaminy B3, PP i A oraz związki fenolowe są również doskonałą profilaktyką chorób serca i układu krążenia. Wyjątkowo wartościowe mikroelementy powodują uszczelnienie naczyń krwionośnych, redukują ryzyko zmian miażdżycowych i poprawiają kondycję serca. Dodatek naturalnego miodu słonecznikowego w codziennej diecie pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. \n \nZnajdujące się w miodzie słonecznikowym inhibina i inwertaza wspierają pracę wątroby i mają zbawienny wpływ na pracę układu trawiennego. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych produkt sprawdza się znakomicie w pobudzaniu aktywności żółci oraz pomaga w leczeniu anemii. \nJak stosować miód słonecznikowy \nPopularnym sposobem wykorzystania miodu słonecznikowego jest dodawanie go do herbaty lub wody do picia z dodatkiem cytryny. Bardzo ważne jest przy tym, by temperatura napoju nie przekraczała 40 stopni C. ponieważ wysoka temperatura niweluje wrażliwe witaminy i enzymy. Miód słonecznikowy jest smacznym dodatkiem do jogurtów i owsianek. Można go dodawać do naleśników i tostów. Koneserzy chwalą także nalewki na miodzie. \n \nWarto zwrócić uwagę, że krystalizacja miodu, czyli zagęszczenie jego konsystencji i tworzenie się scukrzonych bryłek, jest procesem naturalnym. Nie wpływa na jakość miodu ani na jego wartości odżywcze. Niektórzy praktykują podgrzewanie takiego miodu w celu odzyskania płynnej konsystencji, jednak podnoszenie temperatury miodu słonecznikowego zmniejsza jego walory zdrowotne.