Miód rzepakowy z certyfikatem Doliny Karpia* w stanie płynnym ma jasnożółty kolor oraz delikatny zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje i przybiera barwę biało-kremową. Jest to najsłodszy z miodów – dzieci polubią go od pierwszej łyżeczki.
Właściwości:
- wyróżnia się bardzo wysoką zawartością glukozy i aminokwasów – zalecany osobom przemęczonym, osłabionym, narażonym na duży wysiłek fizyczny i psychiczny
- wzmacnia serce oraz obniża ciśnienie krwi- zawiera cenne składniki mineralne: magnez, potas i żelazo
- przyspiesza gojenie się ran i schorzeń skórnych
- pomaga zwalczyć dolegliwości wątroby
- stany zapalne górne drogi oddechowe (katar, kaszel)
*produkt charakteryzuje się wysoką jakością, gwarancją pochodzenia i przyjaznością dla środowiska
Nasza Pasieka gościła kapitułę Znaku Doliny Karpia w składzie:
- Ewa Wachowicz – producentka i dziennikarka telewizyjna,
- prof. Ewa Cieślik – Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji Uniwersytetu Rolniczego,
- Olga Gałek – twórca metody budowania marki lokalnej, Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych,
- Anna Świątek – Dyrektor biura Doliny Karpia
Pokaz kulinarny
Dnia 4 września 2018r. w restauracji MOLO w Osieku odbył się pokaz kulinarny z wykorzystaniem naszego MIODU RZEPAKOWEGO. Pokaz poprowadzili: Ewa Wachowicz (polska producentka i dziennikarka telewizyjna, Miss Polonia 1992) oraz Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Więcej PSZCZELICH produktów na:
www.nazastawiu.pl
Jak to wszystko się zaczęło??
W życiu często bywa tak, że wszystko zaczyna się od pasji. U nas była to pasja do pszczół i przyrody. Przemysław gdy był jeszcze w szkole podstawowej chodził na pasiekę do dziadka podglądać życie pszczół. Wiele godzin poświęcał obserwacji i pomocy dziadkowi. Jednak jako nastolatek postanowił rozpocząć swoją samodzielną przygodę z pszczołami. Założył swoją pierwszą pasiekę z kilkoma rodzinami pszczelimi. Od tego czasu zajmował się nimi amatorsko i z małymi przerwami. Dopiero od 2013 roku wspólnie z żoną Katarzyną zdecydowaliśmy się zająć pszczołami na poważnie. Od tego momentu sukcesywnie powiększamy ilość rodzin pszczelich oraz rozbudowujemy zaplecze. Nasza Pasieka pozyskuje wartościowe miody odmianowe (spadziowy, rzepakowy, gryczany, nawłociowy, lipowy) prowadząc gospodarkę wędrowną. Oprócz miodów nasze podopieczne dostarczają nam: pyłek, pierzgę, propolis, wosk.