Miody sprzedawane na tej stronie pochodzą z rodzinnej pasieki Józefa i Mirosława Wrońskich.
Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.
Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
Środek płatniczy i surowiec cukierniczy
Również na ziemiach polskich, za czasów piastowskich, pszczelarstwo stało się popularne. Od XIII wieku powstawały osady bartników (pszczelarzy). Ponadto, miód wykorzystywano do wypieków tradycyjnych kołaczy miodowych związanych z kultem słońca, a w XII wieku do produkcji słynnych pierników wypiekanych m.in. w Toruniu. Miód stosowany był głównie jako środek słodzący oraz składnik do produkcji miodów pitnych. Wraz z szerszym dostępem do cukru oraz spadkiem jego cen, popularność miodu spadała. W obecnych czasach spożycie miodu spadło. Ale czy warto zamieniać wartościowy produkt na produkty które szkodzą naszym organizmom? Jak uważacie? Lepiej jeść mniej, czy dużo a nie zdrowo?