Miód nektarowy rzepakowy Jacek Michalak
Zbiór 2023 - Masa netto 1,2kg (900ml)
Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju. W postaci płynnej jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty z zielonkawym podbarwieniem. Bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując mazistą („smalcowatą”) konsystencję oraz białokremową barwę. Łatwo się rozsmarowuje.Jego zapach przypomina woń kwiatów rzepaku. Zbierany jest na przełomie maja i czerwca.
Zastosowanie lecznicze miodu Rzepakowego.
- ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy stanowi dobrą odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania organizmu
wzmacnia serce oraz zapobiega miażdżycy
pomaga w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej
miód z rzepaku zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy
wspomaga przy infekcjach gardła, nosa i oskrzeli
łagodzi kaszel
stymuluje układ odpornościowy
polecany dla dzieci ze względu na łagodny smak