MIÓD RZEPAKOWY
400G
Miód rzepakowy – ma kolor od białego do jasnożółtego, słaby zapach kwiatów rzepaku, smaku słodki z dodatkiem gorzkiego. Szybko krystalizuje, a jego wygląd po skrystalizowaniu przypomina smalec. Rzepak to roślina uprawiana w naszym klimacie w celu produkcji olejów, pasz. Zawiera także substancje lecznicze. Przepięknie kwitnie na żółto na przełomie kwietnia i maja. Żółte dywany z kwiatów często można spotkać w przydrożnych plantacjach.
Zachwycają nie tylko nasze oko wspaniale kontrastując z błękitem nieba i zielenią drzew. Jego uroki doceniły także pszczoły, które z jego pyłków kwiatowych produkują niepowtarzalny, jasny miód. Jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju. W postaci płynnej jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty z zielonkawym podbarwieniem. Bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując mazistą („smalcowatą”) konsystencję oraz biało-kremową barwę. Jego zapach przypomina woń kwiatów rzepaku, może być duszący, a przez innych odbierany jako niemiły. Obróbka cieplna minimalizuje zapach. Miód ten ma trochę dziwny smak. Jest łagodny, ale mdły, z nutą goryczki. Zbierany jest głównie na przełomie maja i czerwca. Trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach, gdyż bardzo chłonie wilgoć.