Miód Rzepakowy 200 g mazur 2021 Polski dla babci
Dla naszej rodziny miód to pasja, praca i miłość. Kupując nasz miód masz 100% pewność tego, że:
- jest NATURALNY,
- pochodzi z POLSKI,
- jest wysyłany BEZPOŚREDNIO z naszej pasieki,
- jest CHRONIONY banderolą przed ingerencją,
- jest BEZ DODATKÓW,
- jest KREMOWY,
- pochodzi z NAJCZYSTSZEGO regionu Polski - Mazur,
- dbamy o PSZCZOŁY ( ich zdrowie i dobre warunki rozwoju),
- jest pod NADZOREM nr pasiek: 28115202, 28115201, 28115228, nr wet. rozlewni miodu: 28116001.
MIÓD RZEPAKOWY: WSZYSTKO CO POWINIENEŚ O NIM WIEDZIEĆ
Ze względu na swoją konsystencje i smak - polecamy go osobom i dzieciom, które lubią jeść na śniadanie chleb z masłem i
- Zapach delikatny.
- Smak łagodny.
- barwa od jasnożółty do białego
- Polecany na wzmacnia serce i wątrobę osobom z problemami skórnymi i niedoborem żelaza
- Jest bogaty w mikroelementy: Żelazo, Bor, fosforu, witaminy D, potas Magnez, Witaminy z grupy B, Witaminy z grupy K, Witaminę C
waga: 200g
rok zbioru: 2021
CO KUPUJESZ
- smak miodu: rzepakowy
- waga: 200 g
- rok zbioru: 2021
- kraj pochodzenia: Polska (wspierasz nas, polskich pszczelarzy)
- nadzór weterynaryjny: nr pasiek: 28115202, 28115201, 28115228, nr wet. rozlewni miodu: 28116001
jak wygląda miód rzepakowy z naszej pasieki ?
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest niemal bezbarwny lub lekko słomkowy, z bladym odcieniem zielonkawym – kolor ściśle związany jest z konkretnymi roślinami, z jakich został pozyskany. Z uwagi na zawartość glukozy oraz niską wilgotność miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje (nawet kilka dni po zbiorach). Po skrystalizowaniu miód rzepakowy przyjmuje najczęściej konsystencję kremową, Kolor miodu jaśniejsze wraz z długością przechowywania w słoiku
Smak i zapach miodu rzepakowego
Zapach, zarówno miodu płynnego, jak i skrystalizowanego jest bardzo delikatny i zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Po podgrzaniu zapach jest słabszy, ale nadal na tyle charakterystyczny, że nie da się miodu rzepakowego pomylić z żadnym innym. Smak tej odmiany miodu jest łagodny, nawet nieco mdły z nutką goryczy.
SKŁAD MIODU WIELOKWIATOWEGO
W skład miodu wielokwiatowego wchodzą naprawdę zróżnicowane składniki, wszystko zależy od tego, gdzie nasze pszczoły pracują. Elementem niezmiennym w produkcji naszych miodów jest jednak nieskażone i naturalne środowisko. Wolne od smogu i innych zanieczyszczeń warmińsko-mazurskie łąki, oferują mnóstwo kwiatów dla zbudowania unikalnej struktury miodu wielokwiatowego. Tak czy inaczej, zwykle w składzie miodu wielokwiatowego znaleźć można:
- Węglowodany (zwłaszcza glukoza i fruktoza)
- Pyłek kwiatowy
- Pierwiastki jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor
- Krzem
Skład naszego miodu rzepakowego
Miód rzepakowy wyróżnia się spośród innych naszych miodów nie tylko swoją jasną barwą i szybką krystalizacją. Jest też wyjątkowy, bo najszybciej ze wszystkich miodów przyswajalny przez ludzki organizm. A jest co przyswajać, bo dobroczynnych składników w miodzie rzepakowym jest całe mnóstwo:
- Bor - pierwiastek niezbędny do zachowania równowagi w organizmie. Wykorzystywany przede wszystkim do budowy tkanki kostnej i mięśniowej. Wpływa na prawidłowy metabolizm wapnia, fosforu i witaminy D
- Potas
- Magnez
- Witaminy z grupy B
- Witaminy z grupy K
- Witaminę C
- Żelazo - ogólna przyswajalność żelaza z pożywienia wynosi zaledwie 25%, zaś z miodu rzepakowego to aż 63%!
Komu polecamy nasz miód rzepakowy ?
- Przemęczonym – nasz miód jest doskonałą alternatywą dla sztucznych, gazowanych energetyków. To najbardziej naturalna z odżywek regeneracyjnych zarówno dla wyczerpanych fizycznie, jak i pracujących intensywnie umysłowo
- Dla osób z problemami sercowymi - wzmacnia siłę skurczu serca i rozszerza naczynia wieńcowe
- Chorym na wątrobę – nasz miód rzepakowy pomaga w odtruwaniu organizmu oraz przemianie tłuszczów
- Przeziębionym - wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli
- Przejedzonym – łyżeczka miodu rzepakowego w herbacie to pomoc w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami
- Osobom z problemami skórnymi – miód rzepakowy ma działanie ściągające i przyspieszające gojenie i bliznowacenie ran.
DLACZEGO WARTO KUPOWAĆ U NAS?
RODZINNA TRADYCJA
Pszczoły i zapach miodu towarzyszył nam od dzieciństwa, a miłość do pszczelarstwa trwa w naszej rodzinie niezmiennie od trzech pokoleń. Prawie sto lat temu, bo w 1920 roku, nasz dziadek miał na Lubelszczyźnie 30 uli, którymi samodzielnie się opiekował.. Dziś my – dwaj bracia Piotr i Janusz dbamy o pszczoły z prawie trzech tysięcy uli w Grzegórzkach, w najczystszym regionie kraju, na przepięknych naturalnych równinach Warmii i Mazur. Pszczelarstwo to nasza wielka pasja, kochamy to, co robimy i dbamy o to, by robić to jak najlepiej – to podstawa funkcjonowania Pasieki Tkaczuk!
SZACUNEK DLA PSZCZÓŁ
Zgadzamy się z opinią Alberta Einsteina, że kiedy wyginą pszczoły, nam ludziom zostaną cztery lata egzystowania na tej planecie. Stąd nie tylko współpracujemy z pszczołami, dając Państwu doskonałej jakości w pełni naturalny miód, otaczamy też nasze pszczoły opieką. Szanujemy ich pracę i dbamy o bezpieczeństwo każdego pojedynczego ula. Nasze pszczoły żyją w jednym z najczystszych regionów Europy. Piękne okoliczności przyrody Warmii i Mazur sprzyjają naszej wspólnej pracy tutaj.
MIÓD BEZ METALI CIĘŻKICH
Poza tym, że jesteśmy rodzinną pasieką z tradycjami, posiadamy też bardzo nowoczesne narzędzia do obróbki przygotowanego przez nasze pszczoły produktu. Oznacza to, że np. nasze miodarki są wykonane z blachy kwasoodpornej, a nie blachy ocynkowanej, jaką można spotkać w mniejszych pasiekach. Blacha kwasoodporna, jak udowadniają badania, nie wchodzi w reakcję z miodem dzięki czemu miód jest zupełnie naturalny, a jego smak jest czysty, a zapach pozbawiony metali ciężkich. Pasieka Tkaczuk jest stale nadzorowana przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
NATURALNE METODY
Wszystkie nasze miody podlegają procesowi naturalnej krystalizacji. W każdym naszym słoiku znajdziecie Państwo miód w 100% polski i nie mieszany z żadnym innym!