Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 12,97 zł
- EKO MĄKA JAGLANA 1kg BIO PLANET bezglutenowa
- 22,96 zł z dostawą
- 89,90 zł
- EKOLOGICZNY CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY 1kg BIO
- 99,89 zł z dostawą
- 52,40 zł
- EKO Pestka dyni - 1 KG BIO
- 61,39 zł z dostawą
MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY BIO EKO POLSKI 0,7KG (6226729575)
Sprzedający nie jest już aktywny
Opis
DANE FIRMY
Sklep bioekonatura
BioEkoNatura
Elżbieta Czołacz
ul. Drzewieckiego 24/7a
54-129 Wrocław
Sklep Internetowy
ze zdrową żywnością
www.bioekonatura.pl
Kontakt:
tel. 881- 922 - 895
email: sklep@bioekonatura.pl
NIP 895-129-66-94
REGON 020797804
ZEZWOLENIE MINISTRA GOSPODARKI nr
000995620/2014
KATEGORIE
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
*naturalna żywność
*ekologiczna żywność
KOSMETYKI
*naturalne kosmetyki
*ekologiczne kosmetyki
*specjalistyczne kosmetyki
SUPLEMENTY DIETY
*naturalne suplementy
*ekologiczne suplementy
ŚRODKI CZYSTOŚCI
naturalne środki czystości
ekologiczne środki czystości
KSIĄŻKI, PORADNIKI
NACZYNIA
BIO ŚRODKI HIGIENICZNE
DLA VEGAN
DLA WEGETARIAN
DLA DIABETYKÓW
DLA MĘŻCZYZN
DLA DZIECI
DLA ALERGIKÓW
MARKI
ZIELONY NURT
BIOPLANET
BIOEDEN
EDEN
NATUR-VIT
MANUKA
SANTINI
SYMBIO
BIOFOOD
DR GAJA
PASIEKA EKOLOGICZNA
YOGI TEA
AKA
DARY NATURY
5 PRZEMIAN
LEBENSBAUM
KOSMETYKI NATURALNE I EKOLOGICZNE:
ALEPPO SOAP c.o.
TADE PAYS DE LEVANT
SANBIOS
LOGONA
FITNE
SYLVECO
JOIK
IKAROV
LAVERA
ECO Cosmetics
EUBIONA
LUVOS
MADARA
COSLYS
SOBIO
BALM BALM
ARGITAL
KOSMETYKI SPECJALISTYCZNE:
DR MICHAELS
ŚRODKI CZYSTOŚCI EKOLOGICZNE:
SONETT
LILLY`S ECO CLEAN
EDL ETAMINE DU LYS
Aleppo HOME
SUPLEMENTY DIETY NATURALNE I EKOLOGICZNE:
BIO ORGANIC FOODS
SANBIOS
MERIDIAN GRÓJEC
DR GAJA
MANUKA HEALTH NEW ZELAND LIMITE
ZIELNONY NURT
FITNE
NOW FOODS USA
Dzisiaj na aukcji oferujemy
MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY EKOLOGICZNY
z polskiej Pasieki Ekologicznej Klemensa Kopera z Sosnówki - 700 g - słoik szkło
OPIS PRODUKTU:
Miód nektarowo-spadziowy, powstał po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi.
Łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego.
To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą.
Charakteryzuje się brunatną barwą.
Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne miodów, dzięki czemu wykazuje działanie antybiotyczne.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu.
Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu.
Ma zdolność blokowania ołowiu.
Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.
Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
PRZECHOWYWANIE:
Miód należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Zarówno temp. powyżej 35ºC jak i światło (szczególnie promienie słoneczne), również kontakt z metalem niszczą zawarte w miodzie enzymy, które głównie odpowiadają za wartość antybiotyczną miodu.
Dużą rolę w kształtowaniu konsystencji, ale również wyglądu miodu oraz przebiegu krystalizacji, odgrywa temperatura przechowywania.
Proces krupienia składa się z dwóch faz: w pierwszej tworzą się małe kryształki (zarodki krystalizacji), spostrzegane jako lekkie zmętnienie całości, w następnej dochodzi do ich powiększenia.
Tworzenie się zarodków krystalicznych rozpoczyna się przy temp. 3ºC i jest kontynuowane przy temperaturze 5-8ºC. Podwyższenie temperatury wywołuję ich wzrost (najszybciej w temp. 13-17ºC). Spadek temp. do 0ºC wywołuje całkowite zahamowanie procesu krystalizacji.
Miody szybciej zarodkujące i w których powiększanie się zarodków jest gwałtowne mają po skrupieniu konsystencję smalcu (miód rzepakowy, miód wierzbowy). Pozostałe miody (gryczany) tworzą stosunkowo mało zarodków, co sprawia, iż dochodzi w nich (w temperaturze pokojowej) do wyosobnienia się dużych kryształów, które opadają na dno naczynia. Dochodzi do rozwarstwienia produktu na frakcję stałą i płynną.
Przetrzymywane w temp. 10-15ºC krystalizują w miarę równomiernie, co w pewnym stopniu zapobiega dużemu rozwarstwieniu. Dzieje się tak na skutek wzrostu lepkości w niższych temperaturach, co uniemożliwia opadanie kryształków. Jeżeli po procesie krupienia ponownie upłynni się miód, to rekrystalizacja nie będzie już zależeć od odmiany miodu, a jej przebieg będzie nierównomierny, z pojawieniem się dużych kryształów i przestrzeni fazy płynnej.
Dobrze jest miód rozpuścić w letniej wodzie.
Wtedy enzymy się aktywują i miód w takiej postaci jest znacznie bardziej aktywny biologicznie.
Miód niesamowicie nas wzmacnia.
Najlepiej zalać go wieczorem letnią wodą (1 łyżka miodu na 3/4 szklanki letniej wody), wymieszać i zostawić na noc.
Rano dolać ciepłej wody, wymieszać i wypić.
Woda z miodem pita na zimno powoduje, ze przybieramy na wadze, a ciepła powoduje wypłukiwanie z organizmu tłuszczu i chudnięcie - tak twierdzi ajurweda.
Taki miód, który rozpuszczał się w wodzie przez całą noc ma aż od 6 do 230 razy więcej dobrze przyswajalnych składników odżywczych i wzmacniających niż miód zjedzony tak po prostu, od razu ze słoika.
Do napoju oczywiście dobrze jest dodać sok z wyciśniętej cytryny.
TERMIN WAŻNOŚCI:
2018 r.
MIÓD
Z
POLSKIEJ PASIEKI EKOLOGICZNEJ
KLEMENSA KOPERA
Produkty pszczele: propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, w tym
również miody posiadają oprócz wartości odżywczych
również właściwości lecznicze.
Wysokie parametry jakościowe miodu, pyłku kwiatowego itp. może
zagwarantować jedynie certyfikat "rolnictwa ekologicznego".
Najważniejsze kryteria prowadzenia pasieki "ekologicznej":
Specyfika pozyskiwania produktów pszczelich musi zakładać
możliwość ich zanieczyszczenia w związku z coraz silniejszą
"chemizacją" rolnictwa (herbicydy i pestycydy stosowane przy
uprawie roślin oraz ogólnym skażeniem środowiska naturalnego
metalami ciężkimi) urbanizacja, przemysł.
Pasieka ekologiczna musi być położona w terenie, na którym
nie występują skażenia powietrza, gruntu czy wody.
W promieniu 3 km (zasięg lotu pszczół) źródłem pożytku
muszą być uprawy ekologiczne albo obszary porośnięte dziką roślinnością.
Pogłowie pszczół dziesiątkują liczne choroby i pasożyty, dlatego owady
nie są już w stanie przetrwać bez ingerencji i pomocy ze strony człowieka.
Bardzo ważnym czynnikiem decydującym o jakości miodu i innych produktów
pszczelich jest wpływ chemii stosowanej w związku z leczeniem pszczół.
Generalnie w każdej pasiece występuje warroza. Do jej zwalczania
stosowane są akarycydy (amitraza, fluwalinat, kumafos itp).
Są one zaliczane do tzw. "twardej chemii".
Na obszarze Unii Europejskiej zakazane jest
stosowanie do leczenia pszczół sulfonamidów i antybiotyków. W praktyce
wygląda to jednak różnie.
Gniazdo w którym pszczoły gromadzą zebrany przez
siebie nektar i pyłek zbudowane jest z wosku. Jest on tłuszczem, w którym
mogą się odkładać i kumulować substancje chemiczne -
pozostałości po lekach.
Nawet jeśli leki zostaną podane do ula po odebraniu miodu, to w kolejnym
sezonie może dojść do jego zanieczyszczenia poprzez bezpośredni kontakt
miodu z zanieczyszczonym woskiem.
W pasiece ekologicznej wosk musi być czysty od pozostałości po lekach
i środkach warrozobójczych. W tym celu stosowany jest okres
przestawiania z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Trwa on
minimum jeden rok.
Do leczenia pszczół mogą być stosowane tylko
leki ziołowe, homeopatyczne, leki na bazie olejków eterycznych itp.
Styropian, pianki poliuretanowe negatywnie wpływają na jakość produktów
pszczelich, dlatego w pasiece ekologicznej ule muszą być zbudowane
z naturalnych materiałów takich jak drewno, słoma itp. Do impregnacji
mogą być stosowane wyłącznie farby ekologiczne.
Rodziny pszczele muszą mieć do dyspozycji wystarczającą ilość miodu do
prawidłowego funkcjonowania przez cały rok. Jeśli miodu jest za mało to
do podkarmiania zimowego może być stosowany cukier. Musi on być
również ekologiczny (certyfikat bio).
Zarówno miód jak i pozostałe produkty pszczele zawierają witaminy
i enzymy. Za właściwości antybiotyczne miodu odpowiedzialny jest
między innymi enzym oksydazy glukozy. Można je bardzo łatwo
zniszczyć poprzez niewłaściwe ich konfekcjonowanie czy też
przechowywanie.
Żeby zachować właściwości biologiczne miodu, pyłku kwiatowego itp. musi
być przestrzegana bezwzględna higiena w trakcie całego procesu ich
pozyskiwania jak i ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych typu
światło, w szczególnie promieniowanie słoneczne, zbyt wysoka
temperatura czy też nadmierny kontakt z metalami.
Produkty ekologiczne muszą też być odpowiednio oznakowane.
Na każdym musi być umieszczone logo "rolnictwa ekologicznego UE
oraz podany numer jednostki certyfikującej i nr certyfikatu producenta.
Pasieka ekologiczna - certyfikat "BIO" wydany przez Ekogwarancja PTRE.![]()
Na zakupione w naszym sklepie produkty otrzymujecie Państwo paragon fiskalny.
Podmiot zwolniony z podatku VAT na podstawie art. 113 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług.
Podmiot nie wystawia faktur Vat.
Klient może otrzymać zwykłą fakturę, rachunek, zgłaszając chęć otrzymania sprzedawcy.
... dziękujemy za zakupy ... kłaniamy się nisko i zapraszamy ponownie ...
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.