Kosztuj w miejsce słodyczy!
Miody Dworskie o niepowtarzalnym smaku! Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne z Podkarpacia posiada tradycję, doświadczenie i technikę gwarantujące wysoką jakość finalnego produktu. Miód nawłociowy – poszukiwana pyszność!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 słoiczka miodu nawłociowego o wadze 380g.
UWAGA: kolor zawartości w konfekcji na zdjęciu jest tylko poglądowy (ponieważ miód krystalizuje i zmienia swą barwę, a sama fotografia, w dodatku prezentowana elektronicznie, nie oddaje w pełni rzeczywistego wyglądu produktu).
Termin przydatności: przyjmuje się 2 lata; zaleca się spożyć całą zawartość do początku 2023 roku.
Słoik przechowywać z dala od źródeł ciepła oraz światła. Miód z nawłoci cechuje duża aktywność biologiczna, w związku z czym wskazane jest przechowywanie go w nieco niższej temperaturze niż zwykle w szafce (np. na półeczce drzwi lodówki).
Produkt w 100% naturalny – ulega krystalizacji (potocznie "scukrza się", choć pszczelarze nie lubią tego, ponoć niefachowego, określenia). Proces ten można spowolnić poprzez przechowywanie miodu w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ w temperaturze pokojowej po jakimś czasie zazwyczaj rozdziela się na dwie warstwy: górną płynną i dolną skrystalizowaną. Nie ma to jednak żadnego wpływu na jego właściwości. Płynną postać można zawsze uzyskać wkładając słoik z zawartością do ciepłej wody (żeby delikatnie podgrzać, pamiętając, że traci on swoje cenne właściwości powyżej temperatury 40°C).
Wartości odżywcze (100g produktu): energetyczna 340 kcal (1420 kJ); węglowodany nie mniej niż 70g; białko 0,3g; tłuszcze 0g.
Charakterystyka:
Miód z nektaru nawłoci określany bywa jako nektar życia.
Smak: charakterystyczny, wyjątkowo słodki, z ledwo wyczuwalną goryczką, i z nutą cytrynową, a więc z pewną minimalną kwaśnością, co tylko podbija jego wykwintny walor.
Zapach: mocny (ale szybko ulatniający się, stąd trzeba dbać o szczelność przechowywania produktu), naturalnie kwiatowy, przyjemny.
Kolor i postać: jasny, żółtawy (od wyglądu kwiatów), szybko krystalizuje się do kremowej (bezgródkowej) konsystencji o barwie słomkowej.
W kuchni doskonały jako naturalny dodatek do wielu potraw. Wydajny do smarowania pieczywa, jako ważny składnik smakowo-aromatyczny do ciast i wszelkich napojów, także mlecznych, np. jogurtów. Nadaje się także do słodzenia herbaty.
Właściwości prozdrowotne:
Nawłoć jest dobrze znana medycynie ze swoich właściwości antyseptycznych. Także miód z nektaru tej byliny, dzięki dużej zawartości flawonoidów – rutyny i kwercetyny – jest szczególnie pomocny w zwalczaniu stanów zapalnych dróg moczowych – jako domowy specyfik do łagodzenia objawów kamicy nerkowej i oligurii (działanie rozkurczowe oraz moczopędne). Stosowany przeciwko zakażeniom, a także naskórnie jako naturalna maść w leczeniu ran i owrzodzeń. Miód nawłociowy zalecany jest osobom zagrożonym miażdzycą, z pojawiającymi się żylakami, bo wspomaga krążenie krwi w nogach (ma właściwości przeciwzakrzepowe, a także obniżające ciśnienie tętnicze). Wskazany jest także przy przeziębieniach.
UWAGA: nie powinno się podawać miodu maluchom do 12. miesiąca życia.
Receptury leczniczo-wspomagające (warto spróbować):
1/ Miód nawłociowy doskonale się sprawdza jako zamiennik cukru i słodkości.
2/ Nawłoć wykorzystywana jest w tzw. herbatkach zielarskich; które można dosładzać miodem z jej nektaru.
Ciekawostki:
Nawłoć (po łacinie solidago), często mylona z mimozą, to obecnie ziele pospolite (przybyłe z Ameryki jako kwiat rabatowy, który wyrwał się ogrodnikom w pole, już jako chwast czyniąc żółtymi polskie ugory i nieużytki od końcówki lata do późnej jesieni...). Jest to bylina bardzo miododajna, ale korzystanie z jej nektaru podlega pewnym uwarunkowaniom: przyrody, bo zależy od pogody późnego lata i polskiej „złotej jesieni”, czasem nawet pozwalającej kwitnąć nawłoci do pierwszych przymrozków; a ponadto kondycji owadów w pasiece: zazwyczaj pod koniec sierpnia i we wrześniu pszczoły latają już słabiej, stąd niektórzy pszczelarze o tej porze roku rezygnują już z pobierania miodu; chociaż spotyka się opinie, że dzięki późnym kwiatostanom nawłoci pszczoły mogą przetrwać zimę.
Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne o nazwie „Miody Dworskie” zostało założone w Trzebusce Dworzysku na Podkarpaciu w 1963 roku przez Jana Ożoga, z zawodu ogrodnika, który na bazie parunastu uli zaczął produkować miód. Później przyszła pora na jego syna, Zbigniewa, który pszczelarstwem zajął się odtąd zarobkowo. Dziś rodzinny biznes prowadzi już trzecie pokolenie, wnuk o imieniu po dziadku, także Jan. Ukończył on jedyne w Polsce Technikum Pszczelarskie w Pszczelej Woli, niedaleko Lublina. Poznawał wówczas tajniki zawodu w ramach kilkumiesięcznych praktyk, w Austrii (Klagenfurt) oraz w Niemczech (Bawaria). Potem studiował leśnictwo i został absolwentem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Miał też etap pobytu w Kanadzie, gdzie pracował w polonijnym gigancie pasiecznym liczącym 10 tysięcy uli. Zetknął się też z pszczelarstwem na Hawajach, gdzie przez kilka tygodni zwiedzał tamtejsze pasieki i zgłębiał wiedzę o sposobach produkcji i obróbki miodu na antypodach.
Przedsiębiorstwo „Miody Dworskie“ tworzy 11 pasiek, po 48 uli w każdej z nich; całość liczy około 700 pszczelich rodzin. Firma, którą wspierają pozostali członkowie rodziny, ma do zaoferowania miód spadziowo–nektarowy, w szerokiej gamie odmian. Fachowiec najwyższej klasy, Jan Ożóg junior, zapewnia, że miody jego rodziny są najwyższej jakości ze względu na niewielki udział chemizacji rolnictwa w województwie podkarpackim. Manufaktura funkcjonuje na zasadzie gospodarstwa wędrownego – od Bieszczad przez Pogórze Dynowskie aż do Roztocza Lubelskiego – lekkie, przenośne ule stawiane są wszędzie tam, gdzie pszczoły mogą mieć owocne pożytki. Miody są wyjątkowe, bo pozyskiwanie owadzich zbiorów opiera się głównie na terenach dzikich i ostojach przyrodniczych, które nie ucierpiały od nadmiernej ingerencji człowieka. Dzięki temu miody Ożogów tchną źródłową naturą i przez to są unikatowe.
Produkty z etykietą Miodów Dworskich trafiają do wybranych sklepów nie tylko w kraju, ale także w Niemczech, we Francji oraz na Wyspach Brytyjskich.
W sprzedaży Ożogowie oferują następujące gatunki miodów: wielokwiatowy majowy, rzepakowy, z terenów leśnych, lipowy, faceliowy, nawłociowy, mniszkowy, bieszczadzką spadź iglastą, akacjowy, wrzosowy, z kwiatów maliny leśnej, ponadto produkty pasieczne – pyłek kwiatowy, pierzgę i kit pszczeli, a także świece z naturalnego wosku.
Flagowe, nagradzane odmiany firmy, to Miód Wrzosowy i Miód Spadziowy Iglasty.