Miód naturalny pszczeli Makatka nawłociowy
- Waga netto: 1300 g
- Rodzaj miodu: Nawłociowy
- Kraj pochodzenia: Polska
- Producent: Ami Honey
- Sposób pakowania: Szkło Pet
- Rok zbioru: 2020
Miód nawłociowy
Stosunkowo nowa, a jednocześnie rzadka odmiana miodu. Swoją unikatowość zawdzięcza nawłoci pospolitej, roślinie w Polsce zwyczajowo nazywanej czasem mimozą. Nawłoć rośnie na terenie całego kraju. Kwitnie w okresie od lipca do września, czasem nawet dłużej, co zresztą utrwalił w swoim wierszu Julian Tuwim słowami: „mimozami jesień się zaczyna, złotawa, krucha i miła”.
Najczęściej wykorzystywana jest jako surowiec zielarski, przede wszystkim jako wsparcie przy leczeniu dolegliwości związanych z układem moczowym. Nawłoć stosuje się również zewnętrznie — przy problemach z owrzodzeniami skóry, ranach, które goją się z trudem, czy podczas stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
Nawłoć pospolita, mimo że przez wielu uważana za chwast, to również wysoce pożądana wśród pszczelarzy roślina miododajna. Znajdujący się w kwiatach nektar jest zwykle ostatnim, jaki pszczoły zbierają przed nadejściem zimy.
Jesienne kwitnienie nawłoci utrudnia pozyskiwanie miodu, ponieważ duża część pszczelarzy jest już wtedy w trakcie przygotowywania rodzin pszczelich do zimowli. Często więc miód nawłociowy jest wykorzystywany jako pokarm pomagający pszczołom przetrwać chłodne zimowe miesiące
Nasze miody docierają niemal w każde miejsce na świecie, co wiąże się z wieloma ekstremalnymi warunkami, z którymi muszą się zmierzyć.
Dlatego też …
Aby zapewnić najwyższe bezpieczeństwo przesyłkom, które do Państwa wysyłamy, zastąpiliśmy dotychczasowe szklane słoiki słoikami PET.
Szukając alternatywy dla dotychczasowych słoików kierowaliśmy się nie tylko wytrzymałością materiału, ale przede wszystkim wpływem, jaki wywierają na środowisko naturalne.
Słoiki PET poza tym, że są wysoce odporne na działanie zmiennych ciśnień, naprężeń i wstrząsów - co daje nam pewność, że dotrą do Państwa nienaruszone - również …
- Posiadają wszelkie niezbędne atesty do kontaktu z żywnością
- Można je w 100 % powtórnie wykorzystać używając w gospodarstwie domowym do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów
- Można je poddawać wielokrotnemu recyklingowi
Czy wiesz, że … ?
Z 25 słoików PET poddanych recyklingowi, można wytworzyć bluzę z polaru lub sportową koszulkę.
Miód nawłociowy. Czym się charakteryzuje?
W stanie płynnym miód nawłociowy przyjmuje jasnożółtą, czasem wręcz bursztynową barwę. Krystalizuje się stosunkowo szybko, tworząc gęsty, choć niekoniecznie bryłowaty, krem, łatwy do rozsmarowania na powierzchni np. ciasta. W formie krupca jego kolor zauważalnie jaśnieje.
W smaku miód ten jest wyjątkowo słodki, wyróżniając się na tle innych odmian cytrynowo kwaskowatą nutą. Znany jest również za sprawą swojego ożywczego, przyjemnego aromatu, który niestety ulatnia się z czasem przy niewłaściwym przechowywaniu (warto zadbać, aby naczynie, w którym się znajduje, było szczelnie zamykane).
Pamiętać musisz także o tym, że z uwagi dużą aktywność biologiczną miód nawłociowy należy trzymać w temperaturach niższych od tych, w których przechowuje się inne odmiany miodu.