Miód z propolisem - naturalny świeży 200 g - Miód od Kulmy
Miód z propolisem to wspaniałe połączenie wartościowych składników miodu i zmielonego propolisu. W smaku jest zdecydowanie ostrzejszy, wyrazisty i pachnący ulem.
Miód wielokwiatowy to jeden z najbardziej popularnych miodów naturalnych. Miód jest niejednorodny, a jego aromat i kolor uzależniony jest od rodzaju roślin z którego pszczoły przynoszą nektar. Propolis to żywiczna substancja z pąków drzew i krzewów. Pszczoły zbierają go od wiosny do końca jesieni. Propolis używany jest przez pszczoły jako środek dezynfekujący (powlekają nim całe wnętrze ula). Dzięki niemu budują system odporności, a wewnątrz ula panują idealne warunki do życia.
Uwaga alergeny! Propolis, jak każdy produkt pszczeli może wywołać reakcję alergiczną, dlatego tez należy przeprowadzić próbę uczuleniową. Na wewnętrzną stronę nadgarstka nakładamy odrobinę miodu z propolisem. Sprawdzamy czy wystąpi reakcja alergiczna.
Zaleca się używanie drewnianych narzędzi do nabierania miodu. Nie należy wkładać oblizanej łyżeczki do słoika.
Składniki
miód wielokwiatowy 99%, zmielony propolis 1%
Informacje dodatkowe
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Masa netto: 200 g
Jak przechowywać miód?
-
miód należy trzymać w szklanych słoikach, pojemnikach
-
miód powinno przechowywać się w temperaturze stałej, najlepsza pokojowa, bez gwałtownych skoków temperatury
-
nie powinno trzymać się miodu w lodówce, powoduje to jego krystalizację,
-
miodu nie należy trzymać na słońcu - promienie słoneczne powodują rozkład substancji biologicznie czynnych,
-
aby miód nie stracił swoich właściwości leczniczych nie powinno się dodawać go do wrzątku, ani podgrzewać (jeżeli chcemy dodać go do herbaty, mleka poczekajmy, aż napój trochę przestygnie),
-
miód szybko pochłania zapachy - nie przechowuj go w miejscu, gdzie trzymasz produkty o silnym zapachu (np. przyprawy),
-
gdy w słoiku miód rozdzieli się na dwie warstwy (na górze w postaci syropu a na dole skrystalizowany) to oznacza, że miód jest niedojrzały - nie nadaje się do dalszego przechowywania,
-
jeżeli miód ulegnie krystalizacji (z płynnego przejdzie w stan stały) nadal jest dobry do spożycia, krystalizacja miodu jest naturalnym procesem, nie zmienia jego właściwości ani jakości.
Należy pamiętać, że wyroby pszczelarskie mogą wywołać reakcję alergiczną. Osoby z alergiami na pyłki kwiatowe powinny zaczerpnąć porady lekarza specjalisty.