Miód Mniszkowy z Nadbużańskiej Pasieki 300g
Pochodzenie naszego MIODU MNISZKOWEGO
Nasz miód dostarczany jest bezpośrednio z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej. Jest to piękne miejsce w którym gospodarz dba o swoje pszczółki w najdrobniejszym szczególe. Pasieka znajduje się na terenach położonych z dala od zabudowań, na terenach objętych programem NATURA 2000. Ingerencja człowieka w tamtejszą przyrodę jest ograniczona do minimum. Charakteryzuje się bogatą roślinnością wolną od pestycydów.
Pyszny i zdrowy MIÓD MNISZKOWY
Miód mniszkowy jak nazwa wskazuje pozyskiwany jest przez pszczoły z mniszka lekarskiego. Potocznie zwanego mleczem lub dmuchawcem. Jest to bardzo popularna roślina w Polsce. Chyba każdy z nas miał okazje w dzieciństwie bawić się kwiatem mniszka lekarskiego rosnącego dziko na łąkach, trawnikach czy polach. Miód mniszkowy zwany jest często miodem majowym, ponieważ to właśnie w tym miesiącu popularne mlecze kwitną i pszczoły mogą zbierać z nich nektar. Często duże znaczenie ma tutaj region jego pozyskiwania, co wpływa znacząco na smak miodu. W wielu miejscach miód mniszkowy uznawany jest za jeden z najsłodszych. Ma on jasnożółtą lub pomarańczową, kremową barwę, a także dość słodki smak z wyczuwalnym aromatem mniszka. Miód ten dość szybko się krystalizuje.
Właściwości lecznicze MIODU Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Miód mniszkowy ma wiele właściwości wpływających pozytywnie na ludzki organizm sama roślina z której pochodzi – mniszek, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości i jest wykorzystywana w celach leczniczych.
Nie może więc dziwić, że wytwarzany przez nią nektar ma podobne zastosowanie. Wyróżnia się bardzo bogatym w witaminy i minerały składem, przez co ma nieopisany wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nim triterpeny, karotenoidy i białka, a także witaminy B2 i C. Zawiera on także wiele biopierwiastków, a w tym między innymi żelazo, potas, mangan i fosfor.
Do zawartych w nim cukrów prostych zalicza się fruktoza oraz glukoza, a oprócz nich w jego składzie znajdziemy także cholinę, która ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę.
Miód mniszkowy wpływa wzmacniająco na działanie ludzkiego układu odpornościowego, zapobiegając osłabieniom. Ponadto znane są również jego dobroczynne właściwości w leczeniu ran - znacząco przyspiesza on ich gojenie.
Skład chemiczny MIODU MNISZKOWEGO
W skład miodu mniszkowego wchodzą: węglowodany – ok. 75% (średnio 37% fruktozy i 38% glukozy), woda – do 20%, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także małe ilości witamin (B2 i C) oraz mikro- i makroelementów (żelaza, manganu, fosforu i potasu).
Krystalizacja MIODU MNISZKOWEGO
Krystalizacja to proces, który zachodzi w każdym naturalnym miodzie. Miód ten krystalizuje dosyć szybko (w ciągu kilku tygodni) i nierównomiernie, w drobne, smarowne kryształki