ZIEMIA LUBUSKA
Niziny rejon polski charakteryzujący się wysokim stopniem zalesienia i niskimi uprzemysłowieniem co sprawia , że jest to jeden z najlepszych ekologicznie terenów do rozwoju pszczół i dlatego miód z tego rejonu jest wyjątkowo smaczny i ma wiele właściwości leczniczych.
PRODUKCJA 2022 r.
WSTĘP
Witam państwa jestem pszczelarzem od wielu lat i mieszkam na wsi , mam własna pasiekę wędrowną i wytwarzam miody własnej produkcji dzięki serwisowi Allegro mogą państwo nabyć moje miody za pośrednictwem internetu , miody moje są znane w całym rejonie i wielokrotnie prezentowałem je na wielu targach i festynach regionalnych oraz międzynarodowych , charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem.
OPIS MIODU
Miód mniszkowy, inaczej zwany majowym, pozyskiwany jest z pyłku kwiatowego, który pszczoły znajdują na kwiatach mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem polnym. Wydawałoby się, że łatwo będzie go zdobyć, jednak nic bardziej mylnego. A to dlatego, że pszczoły często wykorzystują nektar z mniszka jako pożytek rozwojowy.
Miód mniszkowy charakteryzuje się jasnokremową barwą. Z czasem ciemnieje ona i staje się bursztynowa. Przysmak ten ma także dość ostry zapach, niektórym przypominający amoniak oraz słodki smak z wyczuwalnym aromatem mniszka. Uznawany jest za jeden z najsłodszych miodów, szybko się krystalizuje.
o miód mniszkowy warto sięgać obok miodu akacjowego czy wielokwiatowego, ponieważ jest on nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminy B2 i C, a także triterpeny, karotenoidy i białka. Zawiera wiele biopierwiastków, między innymi żelazo, potas, mangan i fosfor.
Główną właściwością miodu mniszkowego, podobnie jak innych miodów, jest działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Miód mniszkowy to świetny lek na przeziębienie oraz grypę. Jeśli jesteśmy zmuszeni zażywać antybiotyki, warto sięgnąć po ten rodzaj miodu, ponieważ ze względu
na właściwości mniszka lekarskiego jest on naturalnym probiotykiem. Poza tym miód mniszkowy warto stosować również na dolegliwości reumatyczne oraz w przypadkach wyczerpania i osłabienia organizmu.
To nie jedyne zastosowanie miodu mniszkowego. Smakołyk ten pomaga w chorobach serca oraz schorzeniach związanych z nieprawidłową pracą wątroby i dróg żółciowych. Dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Ponadto, posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu jest idealnym składnikiem herbat wspomagających
leczenie zakażeń pęcherza czy nieprzyjemnych chorób kobiecych. Miód mniszkowy ma również zastosowanie w kosmetyce. Możemy przygotować z niego maseczki, balsamy, odżywki wzmacniające na włosy, a także kąpiele.