Miód lipowy zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu. Jego skład chemiczny bezpośrednio przekłada się na wiele cennych właściwości leczniczych.
Miód lipowy to dobre źródło energii (100 gram to ok. 300 kalorii), a spożywanie miodu lipowego jest zalecane we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.
Podobnie jak kwiat lipy, miód lipowy był podstawowym składnikiem domowej apteczki naszych babć, niezastąpionym w trakcie przeziębienia. Głównie za sprawą zawartości olejku eterycznego miód ma działanie napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmacniać odporność i zmniejszać częstotliwość zapadania na infekcje.
Miód lipowy działa też delikatnie moczopędnie, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i mogą go spożywać pomocniczo osoby z chorobami układu krążenia. Swym działaniem wspiera również leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego i chorób reumatycznych.
Właściwości:- działa pomocniczo przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych,- zwalcza także bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżaki,- działa lekko moczopędnie,- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i nerwowy,- regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, a także działa nasennie.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.