Miód dostępny na naszych aukcjach pochodzi z pasieki z długimi tradycjami, z terenów ekologicznie czystych.
Pasieka „Barć” w Kamiannej znajduje się na wysokości około 650 m n.p.m. w górach i pośrodku lasów głównie iglastych (jodła). Ulokowana jest między takimi miastami jak Krynica - Nowy Sącz - Grybów.
Jej działalność rozpoczęła się w 1960 roku z inicjatywy księdza dra Henryka Ostacha. W tej chwili prowadzi pozyskiwanie miodu i innych produktów z własnych pasiek, oraz ich przetwórstwo (z atestem).
W czasie pontyfikatu papieża Jana Pawła II miody wytwarzane przez pasiekę „Barć”, a przede wszystkim miód spadziowy wysoko ceniony przez Papieża Polaka co roku trafiały do Watykanu. Stałymi odbiorcami są również uzdrowiska.
Miód, który oferujemy nie ma nic wspólnego z miodami z produkcji przemysłowych dostępnymi na półkach naszych sklepów. Znane jest jego pochodzenie i jakość.
Zapraszamy do spróbowania.
Miód
LIPOWO - SPADZIOWY 450g
Spadź powstaje przy pomocy mszyc, czerwców lub miodówek głównie ze świerków i jodeł. Wysysają one z roślin sok, który po przetworzeniu wydzielają w postaci kropelek słodkiej cieczy , rosy.
Aromatyczny dzięki kwiatom lipy, spadź łagodzi jego smak
Działa wykrztuśne, przeciwzapalnie, napotnie, przeciwgorączkowo.
KRYSTALIZACJA MIODU
Każdy dobry jakościowo miód wcześniej czy później krystalizuje. Często błędnie proces ten nazywany jest scukrzaniem. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencję.
Można go ponownie upłynnić podgrzewając w łaźni wolnej do maksymalnie 40 stopni C. Nie zapobiegnie to jednak ponownej, choć wolniejszej krystalizacji. Miód skrystalizowany może zmienić barwę (zjaśnieć), mogą pojawić się w nim smugi – to wszystko zjawiska naturalne nie mające wpływu na jego jakość
Opakowanie: słoik zaopatrzony w banderolę