☀️ Miód leśny 1100g z Polski
✔️ Miód ten wytwarzany jest przez pasiekę Tomasza Robla.
✔️ Miód leśny powstaje na bazie miodu nektarowego i spadziowego.
✔️ Pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów nektar łączy się ze spadzią drzew iglastych (m.in. sosna) i liściastych (m.in. lipa), którą znajdują one na obszarze leśnym, w pobliżu którego ule są ustawione.
✔️ I tak w miodzie leśnym możemy znaleźć ślady kwiatów dzikiej róży, malin, jeżyn, innych krzewów dziko rosnących, rumianku, mniszka lekarskiego, szałwii, dziurawca.
☀️ Wartość energetyczna i składniki miodu leśnego
☘️ Miód leśny ma w składzie:
- flawonoidy (kwercetyna, rutyna, taniny-garbniki)
- fenolokwasy (kawowy, chlorogenowy)
- inne kwasy organiczne
- cukry proste (glukoza i fruktoza), które stanowią aż 75% zawartości
- olejki eteryczne
- białka (też enzymy)
- witaminy (B, C)
- minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo).
☘️ Wartość energetyczna 100g waha się między 305-320 Kcal
☘️ indeks glikemiczny wynosi około 55
☀️ Właściwości miodu leśnego
⏩ wzmacnia fizycznie ale też psychicznie, działając odżywczo i regeneracyjnie – stąd polecany w sytuacjach stresowych, przy wyczerpaniu organizmu, ale też sportowcom
⏩ działa antybiotycznie wspomagając organizm w chorobach górnych dróg oddechowych ( przeziębienia, grypa)
⏩ działa odpornościowo i wzmacniająco (stosowany profilaktycznie)
⏩ działa antyzapalnie (przeciwhistaminowo)
⏩ właściwości antybakteryjne (obecność flawonoidów)
⏩ poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego, zapobiega arytmii serca, ułatwia krążenie krwi
⏩ stabilizuje ciśnienie tętnicze
⏩ pomaga w niedomaganiach układu moczowego
⏩ stosowany zewnętrznie poprawia wygląd skóry (oczyszcza, nawilża, regeneruje) i odmładza ją,
⏩ flawonole (kwercetyna, rutyna) wzmacniają naczynia krwionośne, stabilizują ciśnienie krwi
⏩ rutyna opóźnia rozkład witaminy C
⏩ uwstecznia niekorzystne oddziaływanie metali ciężkich (ołów) na organizm
⏩ działa kojąco, uspokajająco, odprężająco
☀️ Zastosowanie miodu leśnego
✳️ Miód leśny jest świetnym dodatkiem do tostów, chleba, naleśników, deserów.
✳️ Zwłaszcza ze świeżym chlebem, posmarowanym pachnącym masłem smakuje wybornie...
✳️ Można go dodawać również do schłodzonej herbaty czy kawy jako zamiennika cukru.
✳️ Można też stosować na wystudzoną, przegotowaną oczywiście wodę i wypijać po kilku-kilkunastu godzinach z dodatkiem cytryny albo imbiru, najlepiej wcześnie rano - to znakomicie podnosi odporność organizmu.