Miód leśny 1100g Rombel Polski
Miód leśny powstaje na bazie miodu nektarowego i spadziowego. Pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów nektar łączy się ze spadzią drzew iglastych (m.in. sosna) i liściastych (m.in. lipa), którą znajdują one na obszarze leśnym, w pobliżu którego ule są ustawione. I tak w miodzie leśnym możemy znaleźć ślady kwiatów dzikiej róży, malin, jeżyn, innych krzewów dziko rosnących, rumianku, mniszka lekarskiego, szałwii, dziurawca.
Wartość energetyczna i składniki miodu leśnego
Miód leśny ma w składzie flawonoidy (kwercetyna, rutyna, taniny-garbniki), fenolokwasy (kawowy, chlorogenowy), inne kwasy organiczne, cukry proste (glukoza i fruktoza), które stanowią aż 75% zawartości, olejki eteryczne, białka (też enzymy), witaminy (B, C), minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo).
Wartość energetyczna 100g waha się między 305-320 Kcal, indeks glikemiczny wynosi ok. 55
Właściwości miodu leśnego
- wzmacnia fizycznie ale też psychicznie, działając odżywczo i regeneracyjnie – stąd polecany w sytuacjach stresowych, przy wyczerpaniu organizmu, ale też sportowcom
- działa antybiotycznie wspomagając organizm w chorobach górnych dróg oddechowych ( przeziębienia, grypa)
- działa odpornościowo i wzmacniająco (stosowany profilaktycznie)
- działa antyzapalnie (przeciwhistaminowo)
- właściwości antybakteryjne (obecność flawonoidów)
- poprawia kondycję układu sercowo-naczyniowego, zapobiega arytmii serca, ułatwia krążenie krwi
- stabilizuje ciśnienie tętnicze
- pomaga w niedomaganiach układu moczowego
- stosowany zewnętrznie poprawia wygląd skóry (oczyszcza, nawilża, regeneruje) i odmładza ją,
- flawonole (kwercetyna, rutyna) wzmacniają naczynia krwionośne, stabilizują ciśnienie krwi
- rutyna opóźnia rozkład witaminy C
- uwstecznia niekorzystne oddziaływanie metali ciężkich (ołów) na organizm
- działa kojąco, uspokajająco, odprężająco
Zastosowanie miodu leśnego
Miód leśny jest świetnym dodatkiem do tostów, chleba, naleśników, deserów. Można go dodawać do schłodzonej herbaty czy kawy jako zamiennika cukru. Można też stosować na wystudzoną wodę i wypijać po kilku-kilkunastu godzinach z dodatkiem cytryny, najlepiej wcześnie rano.