MIÓD LEŚNY 1000G GOSPODARSTWO PASIECZNE KASZUBSKIE MIODY
Zastosowanie: ► choroby górnych dróg oddechowych, ► przeziębienia, ► poprawia odporność organizmu, ► reguluje przemianę materii. Miód jest produktem o zróżnicowanym składzie chemicznym. Zależy on w dużym stopniu od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią węglowodany (średnio 77%). Przeważają cukry proste. Przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, a fruktozy 38% . Sacharoza występuje w miodach odmianowych w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do 7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych typach i odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów (m.in. trehalozy, izomaltozy, melibiozy i gencjobiozy ). Ważną grupę związków pochodzących z nektaru lub spadzi stanowią kwasy organiczne (0,05-1,2%), które w zasadniczy sposób kształtują smak miodu. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy . Z innych kwasów wymienić należy: mlekowy, bursztynowy, winowy, szczawiowy, masłowy, propionowy, mrówkowy i octowy . Ponadto w miodzie spotyka się 15 innych kwasów, w tym benzoesowy i pirogronowy . Zawartość białka nie przekracza zwykle 0,5%. Są to głównie albuminy i globuliny , będące składnikami wydzieliny gruczołów gardzielowych pszczół. Miód zawiera także niewielkie ilości wolnych aminokwasów (średnio 0,03%). Olejki eteryczne pochodzenia kwiatowego, decydują o smaku, składają się na nie m.in. wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy, ketony, estry i związki polifenolowe . Do istotnych związków azotowych występujących w miodzie należą enzymy. Pochodzą one głównie z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy zaliczyć: ► inwertazę , ► amylazy: alfa-amylaza i beta-amylaza (enzymy te zwane też są diastazami ), ► oksydazę glukozy W miodzie stwierdzono również występowanie kilkunastu innych enzymów, w tym lizozymu . Miód zawiera niewielką ilość witamin. Zależy to głównie od obecności pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego. W miodzie występują zazwyczaj witaminy z grupy B w tym B1, B2, B6, C, A, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy . W miodzie znajduje się najwięcej potasu (do 4 mg/g), fosforu, magnezu i wapnia . W nieco mniejszej ilości występuje żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan . Spośród innych ważnych biopierwiastków miód zawiera: kobalt, molibden, chrom i jod . Skład chemiczny miodów: - węglowodany (głównie fruktoza i glukoza) - ok. 80%, - kwasy organiczne (głównie glukonowy, jabłkowy i cytrynowy), - olejki eteryczne pochodzenia kwiatowego, decydują o smaku, składają się na nie m.in. wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy, ketony, estry i związki polifenolowe, - barwniki - m.in. ß-karoten, karotenoidy, ksantofil. - enzymy, - mikroelementy takie jak: mangan,, chlor, magnez , potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt i inne, - witaminy: B1, B2, B6, B12, - kwasy: foliowy, pantotenowy, biotynę.
Kod produktu: 2010000000762
EAN: 2010000000762