Proponujemy dziś Państwu
Miód Jeżynowy
rzadkość na Polskim rynku
duży słój 1,2kg
zbiór 2022
Jeżyna obficie występuje
w zagajnikach
na poboczach dróg i szos
na obrzeżach upraw
i na nieużytkach.
Często porasta tereny ruderalne
i zaniedbane
Miody te charakteryzuje ciemne zabarwienie, ciemno bursztynowe
Posiadają wyraźny, słodki smak, z silnym posmakiem i aromatem leśnych owoców oraz wyczuwalnej kwaskowatości charakterystycznej dla jeżyny i maliny leśnej.
Miód jeżynowy świetnie komponuje się z herbatą, herbatkami ziołowymi, wodą, lemoniadą oraz deserami, lodami, porannym musli czy mlecznym lub owocowym shake’em.
Doskonale pasuje także do świeżych serów, takich jak ricotta czy primosale oraz liściastych warzyw.
Miody te charakteryzuje ciemne zabarwienie , zmieniające się w bursztynowe w czasie krystalizacji
Jeżyny są bogate w antocyjany, czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne.
Zmniejszają one kruchość naczyń krwionośnych, poprawiając ukrwienie oczu i polepszając jakość widzenia.
Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które posiadają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne.
Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie , przeciwgorączkowo.
Jeżyny zawierają między innymi cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, B9, witaminę C, pektyny, garbniki, flawonoidy, kwas cytrynowy, barwniki antocyjanowe, związki mineralne potasu, wapnia i magnezu.
Jeżyny posiadają właściwości lecznicze ściągające, przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, poprawiające przemianę materii. Miód zalecany jest więc przede wszystkim w przeziębieniach oraz stanach gorączkowych. Warto sięgnąć po niego także w celu zwalczenia biegunki lub mdłości, złagodzenia bólu występującego przy zapaleniu jelita oraz w potrzebie obniżenia poziomu kwasów żołądkowych.