Miód Gryczany z Nadbużańskiej Pasieki 300g
Pochodzenie naszego MIODU GRYCZANEGO
Nasz miód dostarczany jest bezpośrednio z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej. Jest to piękne miejsce w którym gospodarz dba o swoje pszczółki w najdrobniejszym szczególe. Pasieka znajduje się na terenach położonych z dala od zabudowań, na terenach objętych programem NATURA 2000. Ingerencja człowieka w tamtejszą przyrodę jest ograniczona do minimum. Charakteryzuje się bogatą roślinnością wolną od pestycydów.
Miód gryczany – znany od wieków ze swoich cudownych właściwości
Miód gryczany znany jest od dawien dawna. Pierwsze wzmianki o nim sięgają starożytności. Pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki. Kwiaty te charakteryzuje się kolorem jasnej bieli. Każdy z nas chyba zna słynne zdanie z powieści Adama Mickiewicza „gryka jak śnieg biała”. To właśnie ten kwiat upatrzyły sobie pszczoły. Do produkcji miodu gryczanego. W przeciwieństwie do koloru kwiatu, z którego jest pozyskiwany, miód gryczany ma ciemny odcień. Natomiast w jego smak jest dość ostry i wyrazisty.
Miód gryczany – właściwości prozdrowotne
Miód gryczany jest nieoceniony dla naszego organizmu. Doskonale go regeneruje. Dzięki rutynie w nim zawartej poprawia przyswajanie witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi przyspiesza gojenie ran. Jej obecność w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność witamin oraz aminokwasów. Dlatego miód gryczany jest bardzo popularny wśród sportowców. Informacje o cudownych właściwościach miodu gryczanego są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie i prababcie i pra… pra.. i tak dalej i dalej, poznały zalety tego produktu w zakresie medycyny naturalnej. Używany był i do tej pory jest jako substancja wspierająca w walce ze schorzeniami serca, żył czy niedokrwistości. Doskonale wspiera organizm podczas zrastania się złamanych kości.
Miód gryczany – walory kosmetyczne
Miód gryczany – znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Dodawany jest do kremów przeciwzmarszczkowych oraz balsamów do ciała. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, sprzyja on procesom przeciwdziałającym starzeniu się skóry. Ma bardzo pozytywny wpływ na skórę zwłaszcza w okresie dojrzewania. Miód gryczany łagodzi objawy trądziku, ponadto sprzyja regeneracji skóry, dodając jej przy tym witalności. Poprawia wchłanianie witaminy C. Ma właściwości antybakteryjne, jest więc w stanie wygoić stany zapalne skóry, oczyścić ją, a przede wszystkim nawilżyć i odżywić.
Miód gryczany – proces krystalizacji
Krystalizacja w przypadku miodu gryczanego przebiega powoli. W pływa na to duża zawartość fruktozy. Po skrystalizowaniu miód ma strukturę ziarnistą. Proces krystalizacji żaden sposób nie wpływa na wyżej wymienione właściwości miodu.
Pitny miód z gryki
Miód gryczany idealnie nadaje się do wytwarzania z niego miodu pitnego. Fermentacja przebiega w tym wypadku bezproblemowo, a charakterystyczny, ostry smak (o którym była już mowa powyżej) zapewnia smakoszom powstałego w efekcie trunku, wyraziste i niezapomniane doznania.
Czy podawać dzieciom?
Miód gryczany dzięki swym właściwościom prozdrowotnym oraz bogactwu minerałów i witamin zalecany jest również dla dzieci. Niestety dość często zdarza się, że ze względu na swoją ostrą woń oraz wyrazisty smak miód ten jest niechętnie przez nie spożywany. Pomimo to niezaprzeczalnie warto przemycić w diecie nieco gryczanego produktu naszym pociechom. Sprytnym pomysłem na to są wyroby piernikowe do produkcji których wykorzystywany jest miód gryczany. Miód ten doskonale sprawdza się również jako składnik wielu innych słodkich wypieków (np. placków) i w tej formie z pewnością zaakceptują go najmłodsi konsumenci. Miód gryczany jest idealny dla osób w wieku dorastania, ponieważ pozytywnie wpływa na pamięć i zapamiętywanie. Poprawia koncentrację. Miód ten wspomaga wszystkie kluczowe procesy dla dziecka w wieku szkolnym.
Kaloryczność gryczanego miodu
Pomimo wysokokaloryczności miodu gryczanego nie powoduje on nadwagi. Jak to się dzieje? Typowa, stugramowa porcja produktu zawiera 340 kalorii. Jednak aż 80% składu tego miodu stanowią węglowodany, a więc związki organiczne, które człowiek jest w stanie szybko i łatwo zrzucić. Wystarczy minimalny nakład ruchu jakiś czas po spożyciu i można bez wyrzutów sumienia delektować się tym gatunkiem miodu. Ponadto miód ten zawiera cukry proste, które błyskawicznie przenikają poprzez krwioobieg w głąb naszego organizmu, a następnie z niezwykłą skutecznością odżywiają go dbając o jego sprawność.