Miód gryczany – kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry, lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci.
Masa netto: 1300g
Miód gryczany należy do jednych z najpopularniejszych odmian miodu i znany był ludziom już w starożytności. Pysznie smakuje i odznacza się lekko kwiatowym aromatem. Występuje w dość ciemnym, bursztynowym odcieniu. Doceni go każdy, kto potrzebuje szybkiego wsparcia dla organizmu.
Wśród korzystnych substancji, które znajdują się w tym rodzaju miodu, wskazać można między innymi rutynę. Właśnie ze względu na jej zawartość w składzie, gryczana słodycz jest uważana za doskonałe lekarstwo dla osób cierpiących z powodu kłopotów z układem krążenia. Wśród nich wskazać można również osoby starsze, u których - przez wzgląd na wiek, niektóre organy nie pracują już tak dobrze. Ze względu na zawartość łatwo wchłanialnych węglowodanów prostych w składzie, cukry te przedostają się wprost do krwioobiegu, z pominięciem wątroby. Tym samym świetnie odżywiają mięsień sercowy, jednocześnie nie prowadząc do obciążenia wątroby. Dodatkowo, rutyna jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C, wzmacnia naczynia krwionośne i tym samym przyspiesza gojenie się ran.
W składzie miodu gryczanego znajdują się również magnez oraz żelazo, odpowiedzialne między innymi za prawidłową pracę serca oraz układu nerwowego. W związku z wysoką zawartością żelaza, miód gryczany jest szczególnie polecany osobom borykającym się z niedokrwistością.
Ta odmiana miodu wpływa korzystnie również na wzrok, słuch oraz pamięć. Intensywnie przyspiesza procesy regeneracyjne ciała i wpływa korzystnie na jego ogólny dobrobyt.
Dodając miód gryczany do różnego rodzaju dań, należy wziąć pod uwagę, że poddawanie go działaniu wysokich temperatur wpływa na znaczące pogorszenie jego właściwości. Używany na przykład do wypieków lub wlany do gorącej herbaty, zapewnia jedynie walory smakowe, bez jakichkolwiek właściwości prozdrowotnych.