Miód cząbrowy 400g Kujawskie Miody
Miód cząbrowy pochodzi z nektaru z kwiatów cząbru ogrodowego Satureja hortensis L., znanego także pod nazwami satureja, trawa satyra, zioło fasolowe, pieprznik, czubryca. Ten ostatni synonim jest bardziej stosowny dla cząbru górskiego. Cząber ogrodowy zakwita w warunkach centralnej Polski pod koniec lipca, a nawet pod koniec pierwszej dekady sierpnia i zapewnia pszczołom pożytek nektarowy i pyłkowy przez blisko 4-5 tygodni. Miód cząbrowy charakteryzuje się barwą ciemno-busztynową do ciemnobrązowej (patoka), po krystalizacji (krupiec) posiada barwę wyraźnie jaśniejszą do patoki, szarobrązową. Krystalizuje w ciągu 2 do 3 miesięcy grubo-krystalicznie, tworząc bardzo regularne kryształki początkowo w zawiesinie 'fruktozowej frakcji' miodu. Ta cecha tego procesu gwarantuje, iż po całkowitym skrystalizowaniu miód pozostaje mazisty i po lekkim zruszeniu krupca łatwo się nabiera i wygodnie rozsmarowuje np: na pieczywie. W zapachu nie jest tak intensywny, jak mód tymiankowy mimo, iż posiada również duże ilości karwakrolu i podobnych związków z grupy terpenów, pachnie zupełnie odmiennie. Zapach jest delikatny, ziołowy z silnie zarysowaną nutą geosyminy i delikatną nutą rozmarynu i kwiatu cząbru. Smak miodu cząbrowego jest niepowtarzalny, zdecydowany, z wyraźnym piekąco-gorzkawym posmakiem. Określanym jako ziołowy, a w literaturze włoskiej porównywany do goryczki naturalnej kawy. Również odnotowuje się w smaku wyraźnie lekko wyższą 'kwasowość' co w połączeniu z unikalnym ziołowym smakiem i dość specyficznym zapachem sprawia, że miód ten należy do odmian, które od razu polubimy lub znienawidzimy (podobnie jak w przypadku miodów bardzo wyrazistych np.: gryczanego czy wrzosowego).
Producent: Pasieka Kujawskie Miody