Sprzedam miód akacjowy z własnej pasieki, z nektaru kwiatów robinii akacjowej. Miodobranie początek czerwca. Rok obecny to wcześniejsze kwitnienie robinii i też wielu innych miododajnych roślin, stąd też w sprzedawanym miodzie wyczuwalna domieszka nektaru facelii błękitnej z uprawy własnej, ekologicznej. Kolor miodu jasnobursztynowy, stan na koniec czerwca półpłynny, zastygły, zdarzyć się może też skrystalizowany. Miód akacjowy należy do najsłodszych miodów polskich słodkich, tutaj z nutami kwaskowatymi nektaru facelii. Pozostaje łagodny, jednakże wyczuwalnie i dobroczynnie sprawia łaskotanie w gardle, jak każdy prawdziwy wysokiej wartości miód. Miód akacjowy krystalizuje wolno, w połączeniu z faceliowym szybciej, od 3 tygodnia. Zdjęcia miodu oferowanego na aukcji po miodobraniu i aktualne.
Wszystkie moje miody pozyskiwane są w sposób naturalny, bez ingerencji w ich skład i właściwości - co jest gwarancją zachowania leczniczych właściwości i oryginalnego smaku. Miód odsklepiam i odwirowuję ręcznie, przecedzam dwukrotnie, klaruję w odstojniku i w stanie płynnym rozlewam do szklanych słoików (tłoczenie na zimno). Miodu nigdy nie rozgrzewam. Za niedopuszczalne uważam odsklepianie ramek przez parowanie, używanie grzałek do tłoczenia skrystalizowanego miodu czy "poprawiania" stanu w procesie kremowania. Temperatura niszczy wszystko co najcenniejsze w miodzie - właściwości antybiotyczne (inhibinę), enzymy i witaminy.
Fruktoza zawarta w miodzie akacjowym sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem diety w stanach przemęczenia, rekonwalescencji, przyśpieszając regenerację organizmu. Jednakże, to co wyróżnia ten miód szczególnie, to duża zawartość flawonoidów, związków naturalnych o niezwykle bogatych właściwościach prozdrowotnych - antyutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych detoksykujących.
Flawonoidy zmniejszają ryzyko występowania zakrzepów krwi, mają działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych. Opóźniają procesy starzenia oraz mają zastosowanie w profilaktyce chorób Alzheimera i Parkinsona, działają uspokajająco i przeciwlękowo.
Miód akacjowy jest pomocny w leczeniu chorób żołądka, dwunastnicy i problemach z refluksem, działa osłonowo na cały układ pokarmowy.Wzmacnia podporność i wspiera metabolizm.
Pochodzenie miodu to pasieka własna - Różanka, z zarejestrowaną sprzedażą pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii, numer pozwolenia RHD10023526. Miody odbieram zawsze dojrzałe korzystając z refraktometru mierzącego zawartość wody, wskazania tegoroczne dla tego miodu to 16% (norma krajowa 20%).
Pszczoły prowadzę w drewnianych ulach korpusowych, co uważam za zgodne z pszczelarstwem naturalnym, tradycyjnym i proekologicznym. Miód odbieram tylko z nadstawek (półkorpusów), które pojawiają się w ulach tylko na czas noszenia przez pszczoły nektaru. Pozwala mi to całkowicie wykluczyć zawartość w miodzie cukru podawanego jesienią do podkarmiania i pozostałości środków przeciwko warrozie pszczół. Nie ma pasiek wolnych od warrozy, dlatego warto zwrócić uwagę aby miód, który nabywamy był wolny od leku amitrazy i jego pochodnych, a co nie zawsze na polskim rynku jest takie oczywiste.
Pasieka nie jest zbyt liczna, dzięki temu mogę zadbać o ekologiczne prowadzenie pszczół i przygotowanie miodu jak najbardziej zdrowego, na potrzeby rodzinne. Sprzedaję pojawiające się nadwyżki z miodobrań.
Lokalizacja pasieki we własnym ogrodzie, co jest widoczne na zdjęciach. Wiosną część uli wędruje na łąki, latem do lasu. Wszystkie moje miody są z terenu powiatu łowickiego.
Cena za słoik 0.9 l, masa netto miodu 1.25 kg.
Gwarantuję solidność pakowania (karton, przekładki, folia bąbelkowa). Zapraszam.
Dla stałych klientów, którzy razem w kilku zakupach lub jednorazowo nabędą 12 moich miodów - miód rzepakowy gratis. Wysyłka z zamówieniem.