Miód akacjowy 1,25 kg słoik twist off
Pozyskiwany w Polsce miód akacjowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów robinii akacjowej.
Miód z akacji jest bardzo jasny, w formie patoki prawie przezroczysty. Przy niewielkiej domieszce nektaru z innych roślin (najczęściej kwitnących w tym samym czasie chabrów bławatków) jego kolor będzie lekko bursztynowy lub słomkowy.
Krystalizuje najwolniej z naszych miodów, po kilku miesiącach od miodobrania. Ma lekko mdły, delikatny smak i zapach kwiatów akacji. W jego składzie cukrowym przeważa fruktoza. Może zawierać do 10% sacharozy.
Stosuje się go przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Bardzo lubiany przez dzieci.
Jako jedyny miód może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, właśnie ze względu na dużą przewagę fruktozy, oczywiście pod nadzorem diabetologa.
Producent
Gospodarstwo Pasieczne Tomasz Łysoń sp. z o.o. sp. k.,
Kraj pochodzenia Polska
M233