MINI KIWI SAMOPYLNA -PRODUKT POLSKI- SZKÓŁKA RÓŻ , KRZEWÓW OZDOBNYCH i OWOCOWYCH!!
MINI KIWI ODMIANADR SZYMANOWSKI
Jest interesującym pnączem mogącym uatrakcyjnić każdy ogród. Dorasta do około 3- 4 m. Dużą jej ozdobę stanowią zielono-biało-różowe liście i jadalne owoce. Przebarwienie ujawnia się 2-3 lata po posadzeniu, najbardziej na liściach dobrze oświetlonych. Roślina bardzo mrozoodporna. Przycinać najlepiej późną jesienią lub zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnianiu nowych przyrostów, bo "płacze".Kwitnie: Kwitnie na przełomie maja i czerwca, kwiaty białe z żółtymi pręcikami, pachnące lekko cytrynowo. Odmiana żeńska z cechami obupłciowości, nie wymaga zapylacza. Owoce smaczne, dojrzewają w sierpniu i od razu opadają . Rozpoczyna owocowanie w 2-3 roku po posadzeniu.
Mrozoodporna i silnie rosnąca odmiana aktinidii,.Roślina osiąga 4 metry wysokości, a w okres owocowania wchodzi już po 2-3latach od zasadzenia. Pnącze bardzo często uprawiane jest w celach dekoracyjnych, ponieważ posiada bardzo ciekawe i piękne liście. Są dość duże, owale w kształcie i bardzo liczne. Początkowo ich blaszka jest w intensywnie zielonym kolorze.
Uprawa - Najlepsze stanowisko dla Aktinidji rosnących w Polsce to miejsce słoneczne o żyznej i dość wilgotnej glebie. W celu wzbogacenia podłoża należy przed posadzeniem wykopać obszerny dół o głębokości pół metra i wypełnić go torfem lub kompostem zmieszanym z gliną.Ze względu na dużą siłę wzrostu potrzebują one dość dużo miejsca do rozpostarcia pędów. Cięcia ograniczające rozrost pnącza najlepiej wykonywać latem lub pod koniec zimy (luty/marzec). Podpory powinny być ażurowe (siatka, drewniane sztachety, metalowe pręty), aby roślina mogła się wokół nich owijać.Co 3-4 lata powinno się wykonywać cięcie odmładzające, które dobrze wpływa na kwitnienie i owocowanie rośliny.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE:
- kwasy owocowe i enzymy – przyspieszają przemianę materii i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej,
- wit. C – podnosi odporność organizmu, spowalnia proces starzenia się skóry,
- wit. B – chroni organizm przed nowotworami, wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg,
- wit. E – opóźnia procesy starzenia się organizmu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega żylakom, zatorom,
- wit. K – zapewnia krzepliwość krwi,
- miedź – tworzy krwinki czerwone, bierze udział w syntezie melatoniny i w wykształceniu tkanki łącznej,
- żelazo – wspomaga procesy krwiotwórcze, odpowiada za utrzymanie prawidłowego metabolizmu,
- wapń – buduje kości i zęby, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran,
- magnez – stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek, bierze udział w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca,
- potas – oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody, bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neuron, bierze udział w syntezie białek i metabolizmie węglowodanów,
- cynk – przyspiesza gojenie ran, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji , wpływa korzystnie na wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów,
- błonnik – reguluje i przyspiesza trawienie.
Kiwi to owoce aktinidii
Jeśli zależy nam na kwiatach i owocach, należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż sadzonki aktinidii zakwitają dopiero po około 2 latach po posadzeniu. Dekoracyjne, niewielkie białe kwiaty rozwijają się na początku maja. Zapylone kwiaty szybko przekształcają się w owoce, które przypominają agrest wielkości 3-4 cm o równie zielonej i jadalnej skórce.
Dojrzałe owoce kiwi można zrywać z krzewów w październiku. Można jeść je na surowo, dodawać do ciast, suszyć lub robić z nich różnego rodzaju przetwory, konfitury, wina, nalewki. Surowe owoce zawierają dużo witaminy C.
Kiwi na obniżenie ciśnienia
Kiwi może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi - przekonują norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. W ich ośmiotygodniowym eksperymencie wzięła udział grupa osób z nadciśnieniem.Badani, którzy spożywali 3 kiwi dziennie, mieli ciśnienie skurczowe średnio o 3,6 mmHg niższe niż u pozostałych. Nic dziwnego - kiwi jest skarbnicą potasu. W 100 g znajduje się aż 312 mg tego obniżającego ciśnienie pierwiastka.Poza tym badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu z Oslo wykazały, że owoce kiwi, włączone do zwykłej diety, hamują sklejanie się płytek krwi (a tym samym mogą zapobiegać zakrzepom). Ponadto obniżają poziom trójglicerydów.
- Depresja – kiwi zawiera inozytol – alkohol cukrowy, który odgrywa istotną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki. Ponadto w kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie.
- Nadciśnienie – owoc kiwi jest bogaty w antyoksydanty zwane luteinami i potas. Luteiny pomagają w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi.
- Przeziębienia i grypy – dzięki dużej zawartości witamin kiwi zapobiega przeziębieniu i ułatwia leczenie grypy. Zawarta w nim witamina C uodpornia organizm, likwiduje wirusy i bakterie.