Milk Oolong 25g rodzaj premium
Skład: herbata czerwona Oolong.
Nie oszczędzaj na jakości suszu w naszym sklepie dostępny tylko Oolong premium
Najwyższej jakości herbata półfermentowana, uprawiana w Anxi w prowincji Fujian. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnej technologii, która nadaje herbacie mleczny smak jeszcze przed wysuszeniem liści. Można ją parzyć wielokrotnie; ciasno zwinięte, całe liście otwierają się oddając za każdym razem aromat.
Czerwona herbata podwójnie fermentowana. Szczególnym uznaniem wśród herbat czerwonych cieszy się chińska Pu Erh. Należy ona do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Posiada również właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn. Ponadto Pu Erh działa pozytywnie na wątrobę i łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Nazwa wzięta została od regionu Pu'er niedaleko prowincji Yunnan w Chinach. Herbata Pu Erh powstaje tradycyjnie z liści wiekowych, dzikich drzew herbacianych zwanych Qingmao, rosnących w południowej części kraju. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji - podczas niej dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty. Herbatę Pu Erh określa mianem „żywa” ponieważ w trakcie jej przetwarzania rozwijają się kultury drożdży, które w cieplejszych okresach umożliwiają dalsze utlenianie herbaty nadając jej specyficzny, ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Chociaż znana jest od dawna, to dopiero w latach 70 ubiegłego wieku naukowcy udowodnili, że herbata Pu Erh wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe.
Gotowy napar suszu bez żadnych dodatków w postaci np owoców posiada mocną, czerwonobrązową barwę i nabiera charakterystycznego, korzenno-ziemistego zapachu i posmaku.