Wychodząc naprzeciw klientom korzystającym z obu naszych kont – ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) – uprzejmie informujemy, że będziemy je stopniowo łączyć, by docelowo pozostawić niniejsze.
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Oryginalna kawa DONATELLO z Toskanii (Monte San Savino / Argento) o niepowtarzalnym smaku!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy ziarnistej „DONATELLO Milano Grani Crema & aroma” w metalizowanej torebce z wentylkiem, o wadze 500g.
Najlepiej spożyć przed: 12.2023.
Palenie: średni brąz.
Oferta DONATELLO Milano Grani Crema & aroma – to mieszanka wielu rodzajów najlepszych owoców arabiki (80%) z Południowej i Centralnej Ameryki z dodatkiem 20% mocnej robusty z Afryki wzbogaconej smakową z Azji. Pozwala uzyskać "espresso toscano" kremowe z intensywnym zapachem wciągającym i zapadającym w pamięć. Ten rodzaj wykwintnej kawy preferują na północy Włoch szczególnie w Mediolanie – napój konsystentny, z ładnie utkaną pianką na menisku, z bukietem aromatycznym omal tęczowym.
Palarnia Caffè Donatello działa w samym sercu Toskanii (Monte San Savino opodal Argento) od lat 90. i należy do manufaktur co szanują tradycję. W swej pracy kieruje się udoskonalaniem technologii w zakresie wytwarzania perfekcyjnych produktów kawowych, kładzie nacisk na taki sposób prażenia pestek, by w efekcie przykuwały wzrok (miały idealny odcień) oraz zmysłem smaku (potrzebnym przy ocenie surowych ziaren z plantacji).
Rzemieślnicza palarnia Caffe Donatello stara się mieć kontrolę nad każdym etapem produkcji. Surową kawę skupuje na całym świecie: cenione arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej, arabiki i robusty z Afryki, dobrej jakości robusty z Azji. Ma długotrwałe kontrakty z plantatorami by zapewnić stałość smaku. Z każdego worka zaimportowanej kawy surowej praży się najpierw próbkę i daje do spróbowania testerowi.
Donatello oferuje szeroką gamę wyrobów, trafiających we wszystkie gusta. Począwszy od amatorów tradycyjnego espresso przez miłośników mieszanek kaw z aromatami, zbożowych i bezkofeinowych, po wybierających kapsuły i saszetki.
Mieszanki są tworzone w zależności od ilości gatunków kawowca w danej kompozycji ziaren – od 2 do 5; ponadto jest w sprzedaży czysta arabika i kawa bezkofeinowa.
Ciekawym podziałem w ofercie, zastosowanym przez palarnię, są rodzaje smaków przyporządkowanych zwyczajom w różnych częściach Italii, reprezentowanymi przez największe miasta z danego obszaru. Przyporząkowanie to wygląda następująco:
Napoli vigoroso & corposo (Neapol: wigor i konsystentność)
Roma intenso & cremoso (50%/50%) (Rzym: intensywność i kremowość)
Pisa ricco&morbido (Piza: bogactwo i delikatność)
Firenze tradizione & aroma (Florencja: tradycja i aromat)
Milano crema & aroma (80% arabika / 20% robusta) (Mediolan: kremowość i zapach)
Deca gusto & leggerezza (Bezkofeinowa: [prawdziwy] smak i lekkość).