- Autor:
- Format: EPUB,MOBI
- Zabezpieczenie: Watermark
- ISBN: 9788320052725
- Wydano: 2013
- Wydawca: PZWL
Pełny tytuł: Mikrobiologia w kosmetologii. Rozdział 12-13 ROZDZIAŁY 12-13 Z PUBLIKACJI PT. MIKROBIOLOGIA W KOSMETOLOGII REDAKCJA NAUKOWA E. GOSPODAREK, A. MIKUCKA. Mikrobiologia w kosmetologii w zwiezły sposob omawia praktyczne wskazowki dotyczące zasad higienicznego postepowania oraz wiedze teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogolnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogow stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegow. W książce przedstawiono: - role wirusow, bakterii i grzybow w kosmetologii, - zakażenia skory i jej przydatkow, - drobnoustroje wystepujące w kosmetykach, - działania prewencyjne w tym sterylizacje, dezynfekcje, aseptyke i antyseptyke, - bezpieczenstwo mikrobiologiczne. Publikacja przeznaczona jest dla studentow kosmetologii, pracownikow zakładow kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osob podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii. Spis treściPrzedmowa XI 1. Wprowadzenie - Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka 1 2. Podstawy mikrobiologii - przegla?d mikrobiologii kosmetycznej 3 2.1. Systematyka - Eugenia Gospodarek 3 2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusow - Eugenia Gospodarek 3 2.3. Klasyfikacja, budowa i namnazyanie sie? bakterii - Eugenia Gospodarek 6 2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnazyanie sie? grzybow - Małgorzata Prazyynska 13 2.5. Wyste?powanie i własciwosci fizjologiczne drobnoustrojow -Eugenia Gospodarek 15 2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka - Eugenia Gospodarek 18 2.6.1. Znaczenie mikroflory skory i błon sluzowych 20 3. Podstawy immunologii - Agnieszka Mikucka 23 3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza 24 3.1.1. Komorkowa odpowiedz immunologiczna 25 3.1.2. Odpornosc przeciwzakazna 27 3.2. Immunologiaskory 28 3.3. Immunoprofilaktyka 30 4. Drogi transmisji drobnoustrojow - Alicja Se?kowska 34 5. Kolonizacja, zakazyenie - rola drobnoustrojow w zakazyeniach - Agnieszka Mikucka 37 6. Ogolne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej - Eugenia Gospodarek 41 6.1. Metody barwienia drobnoustrojow 41 6.2.Podłozya do hodowli drobnoustrojow 42 7. Wirusy - znaczenie w kosmetologii - Alicja Se?kowska, Joanna Wroblewska 46 7.1. Charakterystyka wirusow przenoszonych przez krew 46 7.2. Charakterystyka wirusow wywołuja?cych zmiany skorne 48 7.2.1. Charakterystyka wirusow z rodziny Herpesviridae 49 7.2.2. Charakterystyka wirusow z rodziny Poxviridae 51 7.2.3. Charakterystyka wirusow z rodziny Picornaviridae 52 7.2.4. Charakterystyka wirusow grupy HPV z rodziny Papillomaviridae 52 7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae 53 7.2.6. Charakterystyka wirusa rozyyczki z rodziny Togaviridae 53 7.3. Wirusy gora?czek krwotocznych 54 7.4. Charakterystyka wirusow przenoszonych droga? kropelkowa? 54 7.4.1. Charakterystyka wirusow z rodziny Orthomyxoviridae 54 7.4.2. Charakterystyka wirusow z rodziny Paramyxoviridae 55 7.4.3. Charakterystyka wirusow z rodziny Coronaviridae 56 7.4.4. Charakterystyka wirusow z rodziny Picornaviridae 56 7.4.5. Charakterystyka wirusow z rodziny Adenoviridae 56 8. Bakterie - znaczenie w kosmetologii - Eugenia Gospodarek 59 9. Grzyby - znaczenie w kosmetologii - Małgorzata Prazyynska, Joanna Kwiecinska-Pirog 65 9.1. Grzybice powierzchniowe 65 9.1.1. Czynniki predysponuja?ce do zakazyen grzybiczych 66 9.1.2. Rezerwuary grzybow w zakładzie kosmetycznym 67 9.1.3. Dermatofity 68 9.1.4. Drozydzye 70 9.1.5. Grzyby plesniowe 72 9.2. Diagnostyka mikologiczna 73 9.3. Profilaktyka zakazyen w zakładzie kosmetycznym 76 10. Pasozyyty - znaczenie w kosmetologii - Anna Michalska 78 11. Zakazyenia skory i jej przydatkow - aspekty kliniczne - Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski 80 11.1. Wste?p 80 11.2. Zakazyenia wirusowe 80 11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex) 80 11.2.2. Połpasiec (zoster) 81 11.2.3. Ospa wietrzna (varicella) 81 11.2.4. Mie?czak zakazny (moluscum contagiosum) 82 11.2.5. Zakazyenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus) 82 11.3. Zakazyenia bakteryjne 83 11.3.1. Zakazyenia gronkowcowe (staphylodermiae) 84 11.3.2. Zakazyenia paciorkowcowe (streptodermiae) 87 11.3.3. Mieszane zakazyenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) . 87 11.4. Grzybice skory 89 11.4.1. Dermatofitozy - zakazyenia wywołane przez dermatofity (grzybice własciwe) 89 12. Drobnoustroje wyste?puja?ce w surowcach kosmetycznych i kosmetykach - Anna Budzynska, Agnieszka Kaczmarek 96 12.1. Badania mikrobiologiczne surowcow kosmetycznych i kosmetykow 97 12.2. Czystosc mikrobiologiczna kosmetykow 98 13. Działania prewencyjne w kosmetologii - Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Wie?cek, Krzysztof Skowron 102 13.1. Sterylizacja 102 13.1.1. Podział metod sterylizacji 103 13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji 105 13.2. Dezynfekcja 105 13.2.1. Dezynfekcja powierzchni 106 13.2.2. Dezynfekcja narze?dzi i sprze?tu 107 13.2.3. Dezynfekcja skory, ra?k personelu 108 13.2.4. Srodki dezynfekcyjne 108 13.3. Aseptyka i antyseptyka 113 13.4. Srodki ochrony kosmetykow 113 13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach 113 13.4.2. Bezpieczenstwo uzyytkowania kosmetykow 116 14. Bezpieczenstwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym - Anna Budzynska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron 122 14.1. Nosicielstwo drobnoustrojow 122 14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus 122 14.2. Drobnoustroje stanowia?ce zagrozyenie epidemiologiczne 123 14.3. Kontrola mikrobiologiczna srodowiska pracy w zakładach kosmetycznych 126 14.4. Kryteria czystosci mikrobiologicznej kosmetykow 127 14.5. Higiena ra?k personelu 128 14.5.1. Mikroflora naturalna ra?k 128 14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojow przez re?ce 128 14.6. Własciwosci preparatow do higieny ra?k 129 14.7. Dekontaminacja ra?k w srodowisku zakładu kosmetycznego 130 14.8. Gospodarka odpadami 133 15. Zakład kosmetyczny - aspekty prawne - Patrycja Zalas-Wie?cek, Katarzyna Jachna-Sawicka 136 15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego 136 15.1.1. Wymagania ogolne dotycza?ce lokalizacji, pomieszczen oraz wyposazyenia zakładu kosmetycznego 137 15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym 138 15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja 139 15.3. Poste?powanie z odpadami w zakłaadzie kosmetycznym 141 15.4. Skład i jakosc kosmetykow 142 15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu 143 15.5.1. Nadzor nad kosmetykami 144 Skorowidz 146
Kupiłem e-booka, co dalej?
- Kiedy Twoja płatność zostanie potwierdzona, poinformujemy Cię wiadomością email o możliwości pobrania e-booka.
- Pliki do pobrania znajdziesz na swoim koncie Allegro w zakładce "Moja półka".
- Jeśli kupiłeś e-booka bez konta Allegro, załóż konto na ten sam adres email z którego dokonałeś zakupu.
- Pliki będą dostępne we wszystkich formatach prezentowanych w opisie aukcji.
- Pobierz pliki i ciesz się swoim nowym e-bookiem !
Sklep działa w ramach struktur spółki Ravelo, odpowiedzialnej za e-commerce Grupy PWN. Sprzedajemy na allegro od 2001 roku. Kupując u nas otrzymujesz gwarancje udanych zakupów u sprzedawcy, któremu zaufały tysiące zadowolonych klientów.