Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym
Zofia Żakowska
- Rok wydania: 2000
- Rodzaj okładki: Miękka
- Autor: Zofia Żakowska
- Stan: Używana
- ISBN: -
- Wymiar: 15.5cm x 24.5cm
- Nr wydania: -
- Seria: -
- Ilość stron: 512
- Waga: 0.95 kg
- Indeks: -
- TIN: T00858367
Podręcznik „Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym” został opracowany przez zespół pracowników Zakładu Mikrobiologii Technicznej Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej oraz zaproszonych specjalistów z innych ośrodków naukowych. Podręcznik adresowany jest głownie do studentów wyższych uczelni na kierunkach studiów mających w programie mikrobiologie oraz higienę produkcji żywności.;<br /> Podręczni ten powinien również zainteresować pracowników przemysłu spożywczego, fermentacyjnego, kosmetycznego i zielarskiego, odpowiedzialnych za higienę produkcji, jakość mikrobiologiczną wyrobów oraz bezpieczeństwo człowieka.<br /> Tematyka podręcznika została przedstawiona w trzech częściach.<br /> Cześć pierwsza zawiera:<br /> - charakterystykę drobnoustrojów i środowisk ich bytowania,<br /> - zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.<br /> -warunki higieny procesów wytwarzania żywności.<br /> W części drugiej omówiono metody utrwalania żywności.<br /> W części trzeciej przedstawiono kierunki perspektywicznego rozwoju technologii żywności w XXI wieku i związane z tym problemy mikrobiologiczne.
Uwagi
Oprawa zabrudzona, zakurzona, wytarta. Strony zakurzone, wytarte. Brzegi stron zabrudzone. Książka posiada podpis.