Mikoryza Grzybnia Koźlarz babka
Opakowanie XXL 100g
Koźlarz babka, czyli kozak, to niezwykle popularny w polskich lasach grzyb, który nadaje się do jedzenia i jest pyszny!. Zazwyczaj możesz go spotkać w sąsiedztwie brzozy. Najlepiej zbierać młode okazy koźlarzy, ponieważ są najzdrowsze. Chociaż do jedzenia nadają się jedynie ich kapelusze, wyśmienity smak miąższu pachnącego lasem sprawia, że próba samodzielnego wyhodowania tego grzyba to wysiłek wart zachodu. Brunatne owocniki Leccinum scabrum możemy spotkać w lasach, parkach i ogrodach w sezonie trwającym od lipca do listopada.
Koźlaki to w 70% woda, ale już sucha masa to w większości czyste białko. W tym wiele aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie sam syntetyzować. Porcja 100 g świeżych koźlaków zaspokoi około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę - witaminę B3 - oraz około 20 proc. na witaminę B2.
Co nas wyróżnia na tle konkurencji?
- NAJWIĘKSZA ILOŚĆ GRZYBNI - w naszych opakowaniach znajduje się 100-150g grzybni mikoryzowej to aż 10x więcej niż u konkurencji.
- OPAKOWANIE Z MIKROFILTREM - grzybnia znajduje się w specjalnym worku z mikrofiltrem co gwarantuje sterylność i wyklucza skażenie biologiczne. Konkurencja swoje "produkty" sprzedaje w zwykłym opakowaniu kartonowym które w żaden sposób nie chroni grzybni.
- ŻYWA GRZYBNIA WTÓRNA - tylko u nas kupujesz grzybnię która ma możliwość efektywnej symbiozy z danym gatunkiem drzewa. Generalnie od nas otrzymujesz grzybnie mikoryzową - od konkurencji kupujesz sproszkowanego grzyba.
Ty decydujesz jakiej jakości produkty chcesz wprowadzić do Swojego ogrodu.
Czym jest mikoryza?
Mikoryza polega na współżyciu roślin z grzybami. Jest w przyrodzie bardzo powszechna - dotyczy ponad 80 proc. drzew i krzewów które nas otaczają.
Istotą mikoryzy jest współdziałanie korzeni rośliny ze strzępkami grzybni, która przerastając je, nawet 1000-krotnie zwiększa zakres penetracji gleby przez roślinę. Skutkuje to znacznie większym pobieraniem przez nią wody i substancji odżywczych z podłoża, czego konsekwencją jest jej intensywniejszy wzrost. Rośliny będące w symbiozie z grzybami są bujniejsze i bardziej żywotne, co sprawia, że są odporniejsze na mróz, suszę i zanieczyszczenie środowiska. Są także rzadziej zasiedlane przez szkodniki i mniej podatne na choroby. W zamian za to grzyb pobiera z tkanek korzeni rośliny cukry, których sam nie jest w stanie wytworzyć.
Jak przygotować substrat z mikoryzą?
Grzybnię z opakowania wymieszaj z 5 litrami torfu ( najlepiej torf włóknisty), 1 litrem węgla drzewnego ( zamiast węgla drzewnego można użyć popiołu z ogniska lub kominka gdzie było palone tylko drewnem). Dla polepszenia parametrów struktury gruntów oraz dla poprawy warunków powietrzno – wodnych warto byś zastosował dodatkowo 0,5 litra gipsu oraz 0,5 litra wermikulitu lub perlitu. Tak przygotowany substrat nawilżamy.
Jakie dawki zastosować?
Należy wykopać kilka niewielkich dołków wokół drzewa (najlepiej aby były widoczne korzonki), wsypać około 0,5 litra wcześniej przygotowanego substratu i przysypać 5 centymetrową warstwą ziemi.
Gdzie aplikować grzybnię?
Grzyby leśne rosną w lasach i zagajnikach dlatego wybierając miejsce uprawy powinniśmy stworzyć im stanowiska jak najbardziej zbliżone do naturalnych - powinny tam występować drzewa „leśne” (dęby, sosny, brzozy itp). Miejsce cieniste, spokojne mało uczęszczane.