.
Szczepionka mikoryzowa płynna dla drzew owocowych i innych różowatych
Dlaczego warto mikoryzować drzewa owocowe
Drzewa owocowe i rośliny należące do rodziny różowatych wspomagane mikoryzą dają lepsze plony, są mocniejsze i odporniejsze na choroby korzeniowe, ale i liście są zdrowsze dzięki większej odporności kutikuli na infekcje.
Grzybnia ekto-mikoryzowa nowej generacji!
Szczepionka jest biologicznie aktywną, grzybnią mikoryzową, zawiera żywe strzępki grzybni, gotowe do natychmiastowego zasiedlenia korzeni.
Istotna różnica między grzybnią płynną a suchą
Płynna Żywa Grzybnia Mikoryzowa w odróżnieniu od preparatów suchych jest gotowa do natychmiastowej reakcji z rośliną.
Najważniejszą zaletą tak przygotowanych szczepionek jest łatwość i szybkość nawiązania przez grzyby symbiozy z rośliną. Żywe strzępki są gotowe i wręcz czekają na korzenie, które przecież są ich żywicielem.
Wygodne stosowanie
- Odetnij końcówkę butelki
- Zrób mały dołek przy młodych korzeniach rośliny (na ok 10 cm głębokości).
- Wyciśnij około 1 łyżeczkę (ok 15 ml) mikoryzy na młode korzenie rośliny.
- Na koniec zakop dołki i obficie podlej roślinę.
STOSUJE SIĘ RAZ W ŻYCIU ROŚLINY
Termin stosowania: od kwietnia do końca października (gleba musi być odmarznięta)
Grzybnię mikoryzową można stosować do wielu roślin wrzosowatych. Zarówno do roślin rosnących w ogrodzie jak i dopiero sadzonych.
Wydajność opakowania 250 ml (jedna dawka to ok 10-15 ml)
- rośliny sadzone w tym lub poprzednim roku (z doniczki albo z gołym korzeniem) po 1 dawce dla ok 25 sztuk
- rośliny 2-3 lata po posadzeniu po 2-3 dawki dla ok 8 sztuk
- rośliny duże rosnące pojedynczo 5-6 dawek dla ok 4 sztuk
Jak szczepić:
Szczepionkę mikoryzową podajemy do szczelin w podłożu w miejscu gdzie występują najcieńsze korzenie rośliny. Dla młodych roślin jest o to około odległość 10 x średnicy pnia. Dla starszych roślin szczepienie wykonuje się na końcu promienia korony.
Pojedyncze szczepienia można wykonać bezpośrednio z butelki. Do większej ilość szczepień zalecamy stosować aplikator z rurką, dostępny na naszych aukcjach.
Badania i testy
Wspomaganie odporności jest często jednym z najważniejszych efektów mikoryzowych dla wrzosowatych.
Na założonym wiosną 2011 roku doświadczeniu w produkcyjnym sadzie jabłoniowym w Chorwacji (rejon Novskiej), po dwóch sezonach analizy zebranych jabłek wykazały znaczne bo 40% zwiększenie zawartości pektyn. Oznacza to znacznie większą wartość owoców dla przetwórstwa jak i dla zdrowia konsumentów. W załączeniu tabela z wynikami analiz:
Sad gruszowy w Wojciechowie wg relacji właścicieli i tego co widać gołym okiem, sad jest w doskonałej kondycji. Po zabiegu hormonizacji zawiązał masę owoców partenokarpicznych (świetne na przetwory bo bez gniazd nasiennych), które są już dorodne i dały przyzwoity plon. Wejście do takiego sadu sprawia satysfakcję.
Słowo od producenta
Oferowane Państwu przez firmę MYKOFLOR grzybnie mikoryzowe są wyizolowane z korzeni roślin rosnących w najlepszych siedliskach. Przetestowane w licznych doświadczeniach w Laboratorium Grzybów Mikoryzowych MYKOFLOR. Są to najnowocześniejsze produkty polecane do stosowania amatorskiego i profesjonalnego. Nasze preparaty są produktem naturalnym rozmnożonym w warunkach laboratoryjnych; nie zawierają patogenów ani saprofitów (testowane mikrobiologicznie).