MIGDAŁY GORZKIE 500g PESTKI MORELI
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Pestki moreli (migdały gorzkie) mają wyrazisty gorzki smak oraz swoisty, bardzo piękny aromat, który wydziela się pod wpływem wody. Wykorzystuje się je do nadania smaku i zapachu wyrobom cukierniczym oraz przy produkcji likieru „Persiko”.
Pestki moreli znane są z tego, że zawierają amigdalinę zwaną czasem „witaminą B17”.
Migdały gorzkie spożyte w większych ilościach są szkodliwe dla zdrowia. Food Standards Agency (FSA) zaleca by nie przekraczać dwóch pestek dziennie.
Pestka z moreli sama w sobie jest cennym uzupełnieniem diety, gdyż po spożyciu zewnętrznej warstwy moreli możemy ją rozłupać (np. młotkiem) i spożyć jądro z pestek moreli. Jądro takie zawiera całe bogactwo witaminy B17 - amigdalina. E. Jaszczak, S. Narkowicz, J. Namieśnik oraz Ż. Polkowska z Katedry Chemii Analitycznej, Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej stwierdzili, że "przeciwnowotworowe działanie amigdaliny polega na działaniu benzaldehydu i cyjanku, które wykorzystując zjawisko synergizmu, wzmacniają swoje toksyczne działanie. Niszczone są tylko komórki nowotworowe, a zdrowe komórki pozostają nienaruszone, ze względu na obecność w nich enzymu rodanazy, która zabezpiecza przed uwolnieniem wolnego rodnika".
Wartości odżywcze w 100g PESTEK MORELI:
- wartość energetyczna: 2539kJ/613kcal,
- tłuszcz: 51g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,3g),
- węglowodany: 13g (w tym cukry: 0g),
- błonnik: 0,8g,
- białko: 25g,
- sól: < 0,01g.
Kraj pochodzenia: Uzbekistan
Wyprodukowano przez: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 500g
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.