MIGDAŁ ZIEMNY
CIBORA JADALNA
TIGER NUT
"AFRICAN SUPER"
CENA DOTYCZY 5 ORZESZKÓW / BULWEK,
Przy zakupie każdych 10 pakietów, dodatkowy 1 gratis.
SPRZEDAJE BULWY JAKO PRODUKT KOLEKCJONERSKI
Cibora jadalna, migdał ziemny (Cyperus esculentus L.) – gatunek rośliny należący do rodziny ciborowatych (Cyperaceae). Występuje w tropikalnej Afryce, na Madagaskarze, w Azji południowej, w Europie południowej, Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Znana z właściwości inwazyjnych. W Polsce w stanie naturalnym praktycznie nie występuje. Znajdowana na początku XXI w. w roślinności mokradłowej stawu koło Węglińca, co wówczas było najdalej na wschód wysuniętym stanowiskiem północnoeuropejskim. Od tego czasu uznana za agriofit.
Roślina jadalna: bulwy zawierają do 20% tłuszczu, białko, ok. 28% skrobi, 14% cukru, ok. 7% substancji gumowych. Spożywane mogą być na surowo, jako gotowane lub prażone. Mogą być używane jako namiastka kawy oraz do sporządzania napoju mlecznego pod nazwą sorbet. W Hiszpanii sporządza się napój o nazwie horchata de chufa. Z bulw można wydobyć olej do celów spożywczych.
Migdały ziemne używane są do wytwarzania mleka roślinnego, które możne być substytutem mleka krowiego. Wykorzystuje się je w przygotowywaniu napoju zwanego "Horchata de chufa" (z walenckiego orxata de xufa). Regularne jej spożywanie zapewnia, oprócz energetycznej przekąski, pomoc w zmniejszaniu ilości złego cholesterolu w organizmie i zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego i witaminy E.