Migdał jadalny
Migdał jadalny, zwany też migdałowcem to jeden z najchętniej uprawianych małych drzewek przez wielu działkowców i ogrodników. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, krzew pięknie kwitnie. Na wiosnę oblepiony jest pięknymi, różowymi kwiatami. Kolejny powód, to smaczne migdały. Oprócz tego wszystkiego jest to krzew bardzo prosty w uprawie.
Wymagania:
Preferuje glebę żyzną, próchniczną o umiarkowanej wilgotności. Migdałowiec dobrze znosi mrozy.
Zastosowanie:
Nasiona pojawiające się po przekwitnięciu kwiatów, na przełomie sierpnia i września można spożywać. Migdały często mylone są z orzechami, choć są to w istocie pestki.
Migdały posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości, np. obniżają poziom cholesterolu, redukują poziom cukru we krwi, mają pozytywny wpływ na naszą cerę, włosy i paznokcie.
Sadzenie:
Migdałowiec najlepiej sadzić wiosną lub jesienią.