Mięta wietnamska
Mentha spicata var. crispa 'Vietnam'
Jak wyglądam ?
Posiadam nietypowe, mocno pokarbowane i poskręcane listki w kolorze ciemnozielonym. Delikatnie mentolowy, lekko słodki zapach przypomina aromaty azjatyckie.
Skąd pochodzę ?
Jestem nietypową odmianą kędzierzawą mięty zielonej (mentha spicata). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1809 roku. Pochodzę z Wietnamu.
W czym pomagam ?
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Z czym mnie jeść ?
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Gdzie mnie sadzić ?
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Posadzona do gruntu w ogródku nadam na wiejskiego charakteru i zapewnię latem wspaniały zapach przyciągający pożyteczne owady. Na tarasie będę naturalnym odstraszaczem niechcianych insektów.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Półcień
- Wysokość: do 70 cm
- Podlewanie: Obfite
- Zastosowanie: Kuchnia orientalna, Napary, Odstraszające insekty, Prozdrowotne, Aromaterapia