Mięta polna
Mentha arvensis
Jak wyglądam ?
Mam jasnozielone, mocno omszone listki oraz bardzo dekoracyjne, fioletowe lub różowe kwiaty.
Skąd pochodzę ?
Jestem jedną z 5 pierwotnych odmian. Pochodzę z Europy Zachodniej i Południowej. Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1753 roku.
W czym pomagam ?
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Z czym mnie jeść ?
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Gdzie mnie sadzić ?
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Półcień
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Obfite
- Zastosowanie: Kuchnia orientalna, Napary, Odstraszające insekty, Prozdrowotne, Aromaterapia