Mentha canadensis
Jak wyglądam?
Mam ciemnozielone, ząbkowane na brzegach i lekko pokarbowane listki o silnym miętowym aromacie.
Skąd pochodzę?
Jestem starożytną hybrydą mięty polne (mentha arvensis) z mięta długolistną (mentha longifolia). Pierwsze wzmianki według XVIII wiecznej nomenklatury pochodzą z 1753 roku. Występuję w Kanadzie.
W czym pomagam?
Pozyskiwany z liści olejek eteryczny wykorzystywany jest w przemyśle chemicznym, perfumeryjnym, farmaceutycznym, spożywczym (m.in. do wyrobu słodyczy) i tytoniowym. Preparaty ze mnie zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jestem pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzę ból gardła.
Z czym mnie jeść?
Świeże listki dobrze komponują się z deserami (lody, owoce, czekolada), można je dodawać do sałatek, dipów, sosów oraz nalewek na bazie alkoholu. Oczywiście jako zioło króluję przede wszystkim w przepysznych drinkach.
Gdzie mnie sadzić?
Rosnę praktycznie w każdych warunkach. Sprawdzam się w doniczkach oraz skrzynkach i ziołowych rabatach.